Mai évfordulóink – 2021. január 2.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 2., szombat

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.05 – a Hold kél 19.36, nyugszik 10.01 órakor

mottó: “Minden kormányzat legnagyobb erőssége a gyönge ellenzék.” Juhász Gyula

– Ábel napja. A latin eredetű név, de gyökerei régebbre nyúlhatnak vissza, hiszen már az első emberpár, Ádám és Éva kisebbik fiát is így hívták az Ószövetségben. Jelentése múlandóság és lehelet. Ma Ákos, Bazil és Bertold nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma tartja Nagy Szent Vazul és Nazianzi Szent Gergely eméknapját. Mindketten a IV. században éltek, Vazult az ortodoxia bajnokaként tisztelték, a kalkedoni zsinat ki is mondta: “Nagy Baszileosz az isteni kegyelem papja, aki az igazságot a kerek világon elterjeszté.” Gergely nemcsak a “teológus” jelzőt érdemelte ki, de kortársaitól “a keresztény Demoszthenész” elnevezést is, s ez jól mutatja irodalmi tevékenységének, illetve szónoki képességeinek értékeit.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 125 éve született DZIGA VERTOV ukrán filmrendező. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 20 éve hunyt el ZÁMBÓ JIMMY énekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves MEDNYÁNSZKY SZILVIA kajakozónő, világbajnok. Tízévesen kezdett sportolni Győrben, de legnagyobb sikereit a Bp. Honvéd versenyzőjeként érte el. 1991-ben került be a válogatottba, s 1994-ben a mexikói világbajnokságon kajak egyes 200 méteren világbajnok lett, de társakkal közös hajóban még két ezüstérmet is nyert. Az atlantai olimpián Kőbán Ritával a 500 méteres távon indult, de “csak” negyedikek lettek. Aztán visszavonult, Sydney-ben már nem volt ott. Feleségül ment a nagyszerű kajakos Storcz Botondhoz.

– 60 éves GABRIELLE CARTERIS amerikai színésznő, a Beverly Hills 90210 című filmsorozatban Andrea alakítója.

– 65 éves SOMOSSY JÓZSEF vízilabdázó, a Spartacus, a Bp. Honvéd, majd olasz klubok játékosa, a válogatott egykori kiválósága, az 1977-ben Európa-bajnoki címet szerzett gárda tagja, majd egyebek mellett a Vasas és a Fradi edzője. Ma ünnepel még:

– TIA CARRERE (1967) hawaii születésű amerikai színésznő, a Leszámolás Kis-Tokióban, a Wayne világa, a Két tűz között és az Aljas szándékkal című film szereplője, Az elveszett ereklyék fosztogatói című filmsorozatban Sydney alakítója.

– CUBA GOODING JR. (1968) amerikai színész, a Jack, a villám, az Egy becsületbeli ügy, a Vírus, a Jerry Maguire – A nagy hátraarc, a Robbanáspont, a Pearl Harbor – Égi háború, a Rádió és a Kísértés két szólamban című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.