65 éves MEL GIBSON

Január 3-án 65 éves MEL GIBSON amerikai színész

Egy vasúti pályamunkás gyereke, és tíz testvérével bizony nem valami jó anyagi körülmények között nőtt fel. Tizenéves korában édesapja súlyos balesetet szenvedett, s a biztosítótól kapott pénzből családostól együtt Ausztráliába költözött, így ünnepeltünk ott fejezte be iskoláit.

Ausztráliának, illetve a tengernek köszönheti filmes pályakezdését is, ugyanis – mint annyi tengerparti srác – remek szörfös lett, s első filmjében is egy hullámlovast kellett alakítania. Pedig akkor már elvégezte a sydney-i színművészeti akadémiát, s klasszikus Shakespeare-szerepek színpadi megformálásával szerzett is bizonyos elismertséget új hazájában. A filmeseket mindez nem érdekelte, ők szörfözni hívták, de ez a szerepe mégis meghatározó lett életében, hiszen felfigyelt rá George Miller, s rábízta a Mad Max címszerepét. A film hatalmas siker lett, hősünk pedig rögvest a befutott színészek között találta magát. Már éppen beskatulyázták volna a verekedő, hős, szépfiú figurájába, amikor Peter Weir igazi művészi főszerepet adott neki Gallipoli című filmjében, amelyben bebizonyíthatta színészi tehetségét is – s erről Zeffirelli híres Hamlet-filmjében szintén tanúságot tett.

Ilyen előzmények után érkezett meg Hollywoodba, ahol már várták az ajánlatok. A Lázadás a Bountyn főszerepét vállalta el, majd jobbnál jobb filmekben játszott, nálunk is ismert mozija például a Palimadár, a Halálos fegyver, a Halhatatlan szerelem, a Maverick, az Összeesküvés-elmélet, A Millió Dolláros Hotel, a Mi kell a nőnek?, A hazafi és a Jelek. De sok éve már, hogy rendezőként is jegyzik, A rettenthetetlenért 1995-ben Oscar-díjat kapott. Látványos, jól sikerült filmje az Apocalypto, A passióval pedig világszerte nagy botrányt kavart. Pedig egyébként nem egy balhés pasas, mélyen vallásos ember, már fogadta a pápa is. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.