Mai évfordulóink – 2021. január 3.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 3., vasárnap

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.06 – a Hold kél 20.51, nyugszik 10.30 órakor

mottó: “Az előítéletek a civilizáció pillérei.” André Gide

– Genovéva és Benjámin napja. A Genovéva asszonyt, illetve szövőnőt jelent, s ősi germán eredetű, a Benjámin pedig héber név, s a szerencse fia jelentéssel bír. Ma Gyöngyvér nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Mai emléknapján Szent Genovévára emlékezünk, aki imádsággal és böjtöléssel megmentette Párizst Atilla seregeitől. Ez 451-ben történt, amikor a hun vezértől a korabeli Párizs lakói elmenekültek volna, ám Genovéva imádságra gyűjtötte össze őket, és kérte: bízzanak Istenben. Az emberek előbb meg akarták kövezni szegényt, ám végül megmenekült, Atilla pedig elvonult a város alól. Genovéva később számos csodát tett, betegeket gyógyított meg, talpraállított például egy béna lányt. Végül 502-ben halt meg, nyolcvanéves korában. Természetesen ő a francia főváros védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 90 éve hunyt el JOSEPH JOFFRE francia hadvezér. Az első világháború kitöréséig egyenes ívű katonai pályát futott be, sokat szolgált külföldön, Szudánban és Madagaszkáron. Az első világégés kezdetekor a hadsereg vezérkari főnöke volt, majd hamar a francia hadsereg főparancsnoka lett, s ő nyerte meg a marne-i csatát. A későbbi hadi kudarcok miatt azonban kénytelen volt távozni posztjáról. Ennek ellenére elismerték korábbi érdemeit, s marsallá léptették elő; 36 év után ő volt az első ilyen magas rangot elért francia katona.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves MEL GIBSON amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éves CSENGERY ADRIENNE operaénekesnő, az Operaház magánénekese, A varázsfuvola Paminája és a Don Giovanni Zerlinája.

– 65 éves GÉMESI GYÖRGY vívó, a kardválogatott egykori kerettagja, sportorvos, a vívóválogatott hajdani orvosa, politikus, több mint három évtizede Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségnek elnöke. Ma ünnepel még:

– VICTORIA PRINCIPAL (1944) amerikai színésznő, a Dallas című filmsorozatban Pamela alakítója.

– MICHAEL SCHUMACHER (1969) német autóversenyző, hétszeres Forma-1 világbajnok.

– SHANNON STURGES (1968) amerikai színésznő, a Viharvadászok, a Csendes pusztítók és A tökéletes feleség című film szereplője, a hazai képernyőkre is eljutott a Savannah filmsorozatban Reese alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.