Mai évfordulóink – 2021. január 4.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 4., hétfő

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.07 – a Hold kél 22.06, nyugszik 10.54 órakor

mottó: “Filozofálni abban áll, hogy megfordítsuk a gondolkozás munkájának megszokott irányát.” Henri Bergson

– Titusz és Leona napja. A Titusz latin eredetű, s két jelentést is hordozott: mezei galamb és tisztelt. A Leona a görögből származik, majd a latin terjesztette el, s bár női név, jelentése oroszlán. Ma Angéla, Beáta és Izabella nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Seton Szent Erzsébet emléknapja. Amerikai volt, 1774-ben született, s eredetileg az Episzkopális Egyház keresztelte meg. Olaszországban ismerkedett meg mélyebben a római katolikus vallással, s férje halála után tért át, családjának ellenkezése dacára. Hazatérve ő alapította a Jótékonyság Nővérei Társaságát, valamint a Szent József Irgalmas Nővéreinek Rendjét, amely a legnagyobb tekintélyű amerikai női renddé fejlődött. 1821-ben hunyt el, és 1975-ben avatták szentté. Ő volt az első Amerikában született nő, akit szentté avattak.

Ma: – Ma van a Mianmari Unió nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 80 éve hunyt el HENRI BERGSON Nobel-díjas francia filozófus. Az intuicionizmus egyik legfőbb képviselője volt, írásaiban azt fejtegette: ha meg akarjuk ismerni a dolgok lényegét, olyan “intellektuális megérzésre” van szükségünk, amellyel “valamely tárgy belsejébe képzeljük magunkat, hogy megtaláljuk azt, ami abban egyetlen és kifejezhetetlen”. Filozófiai munkái mellett érdekes könyvet írt A nevetés címmel, amely hazánkban is megjelent, s komolyan elemzi benne a komikumot. Műve egymillió példányban jelent meg, ami egy elméleti munkától igen szép teljesítmény. Az irodalmi Nobel-díjat 1928-ban kapta “gazdag és termékeny eszméiért és az azokat kifejező kiváló művészi formakészségéért”.

– 35 éve hunyt el CHRISTOPHER ISHERWOOD brit származású amerikai író. Népszerű regényei közül magyarul is megjelent a Bécsi ibolyák és az Isten veled, Berlin, az utóbbiból készült a világsikerű musical, a Kabaré.

– 235 éve hunyt el MOSES MENDELSSOHN német filozófus. A németországi zsidóság legtekintélyesebb tagja volt, világszerte ismert – magyarul is megjelent – munkája a Phaedon, avagy a lélek halhatatlansága.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves HORVÁTH ATTILA kézilabdázó. Pályafutása alatt több egyesületet megjárt, a legnagyobb sikerét az Elektromossal érte el, amikor 1991-ben megnyerték a magyar bajnokságot. 1991 különben is egészen kiemelkedő éve volt, hiszen őt választották az Év kézilabdázójának. A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején tagja volt a válogatottnak is, több mint hatvanszor öltötte magára a címeres mezt. Ott volt a barcelonai olimpián is, ahol a csapat sajnos nem szerepelt valami fényesen, hetedikek lettek. Visszavonulása után edző lett, jelenleg a Ferencváros mestere.

– 50 éves NAMIG ABDULLAJEV azerbajdzsán birkózó, a sydney-i olimpián a szabadfogás 54 kilós súlycsoportjának győztese, majd profi öklöző.

– 75 éves DUSAN DUSEK szlovák író, a Kalendárium és a Gyűszű című, magyarul is megjelent könyvek szerzője. Ma ünnepel még:

– IRAN CASTILLO (1977) mexikói színésznő, a nálunk is népszerű Sonadoras című filmsorozatban Ana alakítója.

– GÁSPÁR GYŐZŐ (1974) popzenész, a Romantic együttes volt frontembere, a Győzike című egykori reality-show főhőse.

– KORDA GYÖRGY (1939) táncdalénekes, egyebek mellett a Bocsánat, hogyha kérdem, a Visszatérek én, a Tombolhat az orkán, a Lady N és a Gyöngéden ölelj át című sláger előadója.

– JULIA ORMOND (1965) angol színésznő, a Sztálin, A maconi gyermek, a Nostradamus, a Szenvedélyek viharában, Az első lovag, A szibériai borbély, a Tökéletlen igazság és A kelet című film szereplője.

– CARLOS SAURA (1932) spanyol filmrendező, a Carmen, az Életem, Elisa, A mama százéves, a Lidérces éjjel, az Arany és vér, az Anna és a farkasok, a Nevelj hollót! és a Banditasirató című film készítője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.