75 éves DIANE KEATON

Január 5-én 75 éves DIANE KEATON amerikai színésznő

New Yorkban tanulta meg a színészmesterség alapjait, majd vidéki színházakban szerzett kellő tapasztalatot ahhoz, hogy 22 évesen a Broadway-n mutatkozhasson be a Hair című musicalben. Ráadásul ott figyelt fel rá Woody Allen, aki meghívta a Játszd újra Sam! című színdarabjába, s annyira meg volt elégedve vele, hogy a filmet is az ő főszereplésével forgatta le. Francis Ford Coppolának is megtetszett kollégájának felfedezettje, Diane bekerült a Keresztapa-trilógiába, s ezzel végleg a hollywoodi sztárok közé lépett.

A legtöbbet azonban Woody Allennek köszönhet – akihez egy időben nem pusztán csak munkakapcsolat fűzte -, hiszen olyan remek filmekben juttatta főszerephez, mint a Manhattan, a Szentivánéji szexkomédia, A rádió aranykora, a Rejtélyes manhattani haláleset és nem utolsósorban az Annie Hall, amely kirobbanó siker lett, s még Oscar-díjat is kapott érte. (Egyébként az ő eredeti neve is Hall, a Keatont csak karrierje kezdetekor vette fel.) Volt esélye az aranyszobrocskára a Vörösök főszerepéért is, több kritikus szerint pedig megérdemelte volna a Bűnös szívekért is.

De Diane boldog és elégedett, a rendezéssel is megpróbálkozott, ő rendezte például a Twin Peaks néhány epizódját. Sőt – talán fotós édesanyja hatására – szívesen fényképezget, művészi alkotásaiból már több album is kitelt. De persze mégiscsak színésznőnek az igazi, az utóbbi évtizedekben egyebek mellett Az örömapa és az Elvált nők klubja, a Női vonalak, a Minden végzet nehéz és a Kőkemény család című filmekben csillogott. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.