90 éves ROBERT DUVALL

Január 5-én 90 éves ROBERT DUVALL amerikai színész

Pályaválasztása megosztotta a családot, admirális apja katonai pályára szánta, sikertelen színésznő édesanyja pedig a színészet felé terelgette. Ő mindkét elvárásnak megfelelt, alig végezte el a középiskolát, máris elment a koreai háborúba harcolni, hazatérése után viszont színiiskolába iratkozott.

Pályakezdése teljes kudarc volt, minden kritikus eltanácsolta a pályától, úgyhogy kezdetben mosogatott és teherautó sofőrként dolgozott, hogy kibekkelje, amíg felfedezik. Ez 1969-ben következett be A félszemű seriff című film egyik mellékszerepében, s azóta szinte megállás nélkül forgat. Híres filmje A Sas leszáll, a Hálózat, a Baljós színek, az Apokalipszis, most, az Összeomlás, az Őstehetség, a Sztálin és nem utolsósorban a Keresztapa, amelyben Tom Hagen megformálásáért első ízben jelölték Oscar-díjra. Akkor még nem kapta meg, de Az Úr kegyelméből című filmjéért végül mégiscsak hazavihetett egy aranyszobrocskát.

Ki gondolná, hogy a már fiatalon is erősen kopaszodó színész igazi szívtipró volt, három feleséget fogyasztott el. Utolsó előtti neje harminc évvel volt fiatalabb nála, de nehogy azt higgye valaki, hogy ez az egyéni csúcsa. 66 évesen ugyanis elcsábított egy akkor pontosan 25 esztendős argentin szépséget, s bár barátai a nagy korkülönbség miatt óva intették a kapcsolattól, ő nem törődve semmivel Amerikába csábította a menyecskét. Szerelmi fészeknek vettek egy nagy farmot a kies Virginiában, és máig ott élnek nagy boldogságban, 2005-ben össze is házasodtak.

Ezek után nem csoda, hogy kedvenc városa Buenos Aires, és szenvedélyes amatőr tangó-táncos lett belőle – vénségére. De fütyül mások véleményére: “Későn érő típus vagyok” – szokta mondogatni. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.