80 éves JOAN BAEZ

Január 9-én 80 éves JOAN BAEZ amerikai énekesnő

A mexikói származású amerikai énekesnő befolyásos család sarja, felmenői között még miniszterek is akadnak. Ő is hamar kapcsolatba került a politikával, bár kicsit másként, mint azt dicső rokonai szerették volna, Joan ugyanis az ún. protest-song képviselőjeként élesen kikelt dalaiban a korrupt politikusok ellen, lemezei a hatvanas évek beat-nemzedékének valóságos himnuszai lett.

Ám Joan nemcsak a mikrofon mögött énekelve állt ki eszméi mellett, bekapcsolódott a polgárjogi és a diákmozgalomba is, s amellett, hogy odahaza tiltakozott a vietnami háború ellen, még Hanoiba is elment. De a vietnami háború elleni tiltakozásának sajátos módon is nyomatékot adott: megtagadta az adófizetést, hogy kevesebb pénz jusson a hadi kiadásokra. Békeharcát többször “jutalmazták” börtönnel, mivel azonban világszerte nagy népszerűséget szerzett, nem merték komolyabban bántani. Sokszor énekelt Bob Dylannel, aki az életben is párja volt egy darabig. Fellépett a legendás woodstocki rockfesztiválon, ahonnan különben az időközben a hagyományos rockzene felé elment Bob Dylan hiányzott. Joan viszont ott volt, és Woodstock egyik hősnője lett, sok dala máig ismerős, különösen a Sweet Sir Galahad, a We Shall Overcome, a Mary Hamilton és a Diamond And Rust érdemes a figyelmünkre ma is.

Amint ő maga is, s bár kissé már lehiggadt, énekelni ma is remekül tud. Manapság a direkt politizálás helyett inkább az Amnesty International és a Greenpeace megmozdulásain tűnik fel. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.