100 éves KELETI ÁGNES

Január 9-én 100 éves KELETI ÁGNES tornásznő

Zsidó származása nem csupán éppencsak kibontakozó pályafutását akadályozta, azokban az időkben az élete is halálos veszélyben forgott, az a legkevesebb, hogy az 1940-es országos bajnokságon el sem indulhatott. De persze a nyilas korszakban kisebb gondja is nagyobb volt a sportnál, édesapja Auschwitzban pusztult el. Ő szerencsére itthon élte túl a borzalmakat, így a kis zsidó cselédlánynak – eredeti nevén: Klein – alkalma volt minden idők legeredményesebb magyar női sportolójává válnia.

Szinte mindenki azt hiszi, hogy ez a cím Egerszegi Krisztinát illeti, ám – nem kisebbítve persze a csodálatos úszónő érdemeit -, ő öt olimpiai aranyérme mellé “csak 1 ezüstöt és 1 bronzot nyert, míg mai ünnepeltünk az öt olimpiai arany mellé három ezüstöt és két bronzot is begyűjtött. Más tekintetben is csúcstartó, a melbourne-i olimpián ugyanis négy aranyérmet nyert, s ennyiszer egy olimpián rajta kívül még egyetlen magyar sportoló sem állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Akkoriban még más volt a női torna, hiszen manapság egy tornásznő húszévesen már kiöregszik a sportágból, Keleti Ágnes pedig 35 évesen nyert négy olimpiai aranyat.

Nem is híve a gyereklányok kínzással való nevelésének, s ezt edzőként is betartotta. Nem itthon persze, hanem Izraelben, az 1956-os olimpia után ugyanis bölcs előrelátással nem tért haza, előbb Ausztráliában élt, majd Izraelben telepedett le, ahol ő teremtette meg a tornasportot, két évtizedig volt az izraeli női tornász válogatott vezetőedzője. Úgyhogy nemcsak nálunk a Nemzet Sportolója, Izraelben is beválasztották a Halhatatlanok közé. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.