90 éve hunyt el KANDÓ KÁLMÁN

Január 14-án 90 éve hunyt el KANDÓ KÁLMÁN gépészmérnök

Már műegyetemi évei alatt a villamos hajtású gépek érdekelték, szakmai pályafutását Franciaországban kezdte, ahol hamar oly nagyszerű eredményekre jutott, hogy híre hazáig ért. Mechwart András, a Ganz Gyár vezérigazgatója meghívta üzemébe, s a 26 éves ifjút bízta meg az elektromos osztály vezetésével.

Nem is csalódott benne, hiszen Kandó bámulatos sikereket ért el, ő valósította meg az első váltakozó áramú vasútvillamosítást egy svájci fürdőhelyen, majd az eredmény láttán fellelkesülve száz kilométer hosszú villamosvontatású vasútvonalat épített Olaszországban. Róla elnevezett villamosmozdonya – amelyet a Budapest-Hegyeshalom közötti fővonal számára tervezett – világszerte megbecsülést hozott neki, még a tekintélyes amerikai Westinghouse gyár tanácsadójának is felkérték.

Szakmai sikereit magánéletének tragédiái árnyékolták be, fiatalon elveszítette fiát, s ez annyira összetörte, hogy “narkós” lett. Azaz szinte halálra dolgozta magát, mert amint mondta: a munkában való elmerülés a legjobb narkotikum számára. Legendák keringtek óriási tudásáról. Műszaki zseni volt, a fizikában és a matematikában a legjobbak közül való, egyaránt kiváló elméleti és gyakorlati szakember, s azon kevés műszaki tudós egyike, aki kivételes humán műveltséggel is rendelkezett. Tökéletesen beszélt angolul, németül, franciául és olaszul, s ez sokszor gondot is okozott. Megtörtént, hogy az olasz vasutak számára készülő tervrajznál állva önkéntelenül olaszul beszélt a magyar tervezőhöz, aki persze egy szavát sem értette.

Páratlan memóriája volt, így megengedhette magának, hogy rendetlen legyen, hiszen valamennyi feljegyzésének feltalálási helyére pontosan emlékezett. Nem úgy a munkatársai, akik egyszer, amikor már lépni sem tudtak irodájában a szanaszét heverő papíroktól, rendet raktak. Kandó másnap dühöngött: “Most aztán semmit nem fogok megtalálni ebben a nagy felfordulásban!” (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.