80 éves FAYE DUNAWAY

Január 14-én 80 éves FAYE DUNAWAY Oscar-díjas amerikai színésznő

Szinte hihetetlen, hogy az amerikai színésznőt pályakezdő korában Otto Preminger, a nagyhatalmú rendező azzal indította útnak: nem elég szép, ezért sosem lesz belőle sztár. A teljesen letört lányt a jobb ízlésű Warren Beatty próbálta megvígasztalni, s remekül sikerült is. Nemcsak szerelem szövődött közöttük, de munkakapcsolat is, Beatty ugyanis maga mellé vette a Bonnie és Clyde című filmjében, amely azután az alkotókat is meglepő mértékű siker lett.

Faye azonnal reflektorfénybe került, Roman Polanski szerepet adott neki a Kínai negyedben, majd eljátszotta a Hálózat főszerepét, amelyért megkapta az Oscar-díjat, élő bizonyságát adva az igazságnak, miszerint a szépség nem minden. A Preminger szerint “csúnyácska” színésznő később is sok filmben csillogott, nálunk is jól ismert közülük A Keselyű három napja, a Kis nagy ember, az Oklahoma olaja, A gonosz lady, a Pokoli torony, A három testőr és A négy testőr, vagy a Jeanne d’Arc – Az orléans-i szűz. Preminger véleményét persze nem mindenki osztotta, például Marcello Mastroianni sem, akivel viharos szerelembe estek, amint az Faye önéletírásából is kiderül.

Pár éve azt is összegezte, hogy ki csókol a legjobban Hollywoodban. Nos, szerinte a legcsókosabb szája a már elhunyt Steve McQueen nek volt, amint azt Faye a The Tomas Crown Affair című filmben megtapasztalta. Az egykor igencsak szexis színésznő a második helyre egy fiatalt, Johnny Deppet sorolt, akivel a Don Juan de Marco című filmben váltott csókot. Viszont hogy ő hogyan csókolózik, arról az érintettek nem nyilatkoztak. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.