90 éves CATERINA VALENTE

Január 14-én 90 éves CATERINA VALENTE francia énekesnő

Mint a neve is mutatja olasz származású, mindkét szülője Itáliából került Párizsba, Caterina már ott látta meg a napvilágot. Zenész családba érkezett, apukája harmonika-művész, anyukája zenebohóc volt, így nem csoda, ha őt is hamar megérintette a muzsika. A cirkusz világából érkezett a könnyűzenébe, alig múlt húszéves, amikor hozzáment egy híres német labdazsonglőrhöz, s kezdetben vele járta a vidéket. A legendás bohóc, Grock is felfigyelt rá, beajánlotta egy rádióba, s így indult zenei karrierje.

1955-ben aratta első sikerét a Malaguena című dallal, s az azt követő másfél évtizedben kevés nála népszerűbb énekesnő volt kontinensünkön. Különösen olasz és német nyelvterületen aratta sikereit, Svájcban például a Ganz Paris träumt von der Liebe című dala teljesen megbolondította az egyébként nem a temperamentumukról híres helvéteket. Pályafutása csúcsán olyan sztárokkal lépett fel, mint Ella Fitzgerald, Buddy Rich, Benny Goodmann, Louis Armstrong és Chet Baker, de énekelt a híres Tommy Dorsey zenekara előtt is. Nem csak énekesnőként, színésznőként is kedvelt volt, például az Itt vagyok, és itt is maradok című film főszereplője. Bejárta a világot, és mindenhol otthon érezheti magát, hiszen hat nyelven beszél tökéletesen, de közel 1500 dalát tucatnyi nyelven énekelte, s ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

Svájci és amerikai lakása között akár német útlevéllel is utazhat. És utazik is, gyakran látogatja két gyermekét. A nagyobbikat említett első férjének, a kisebbet Roy Budd zeneszerzőnek szülte, ám mindkét férjétől elvált. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.