Elhunyt SAS JÓZSEF

Elhunyt SAS JÓZSEF színész, rendező, színigazgató

Több mint hat évtizedet töltött a pályán, 1957-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán legendás színiiskoláját, és kezdte színészi pályafutását a győri Kisfaludy Színházban. Aztán több vidéki társulatot is megjárt, mígnem 1973-ban a Mikroszkóp Színpadra került. Életének meghatározó eseménye volt ez, hiszen akkor kezdődött sikersorozata, ami hosszú évtizedekig tartott, úgyhogy nem is lehet összegezni.

Népszerű színpadi kabarék egész sora, előbb csak színészként, de hosszú éveken át rendezőként is, rádió- és tévészereplések garmadája, legyen elég csak arra emlékeztetni, hogy nagyon sokáig nem volt szilveszter nélküle, s általában az ő tévékabaréja volt az év utolsó napjának legnézettebb műsora. Emellett közel negyedszázadon át volt a Mikroszkóp Színpad igazgatója, s a zaklatott honi kulturális életben ez is páratlan teljesítmény. De ne felejtsük el megemlíteni lemezeit és könyveit se, sőt, könyvet már róla is írtak. Mindezek ismeretében joggal vetődik fel a kérdés: ő mire volt a legbüszkébb?

Nos, élete legnagyobb sikerének a házasságát tartotta, feleségével három éve ünnepelték 40. évfordulójukat. Megismerkedésükkor Zsuzsa egy vidéki művelődési ház igazgatója volt, Józsi pedig éppen ott lépett fel. Másnap hatalmas rózsacsokorral ment vissza, s nem kertelt: “Nézze, én elfoglalt ember vagyok, nincs időm udvarolni. Nem akar a feleségem lenni?” Akart. Két gyerekük született.

Nem csoda, hogy a sokoldalú komikus nagyon szeretett otthon lenni, és szívesen hívott barátokat. Megmutatta nekik sétapálca gyűjteményét, lenyűgöző bor kollekcióját, és persze főzött is. Specialitása a “mindent bele” volt, azaz mindent, ami otthon volt, megsütött egy cserépedényben. Tavalyelőtt súlyos agyvérzés verte le a lábáról, majd pár napja koronavírus-fertőzéssel került kórházba. 82 évet élt. (Kalendárium Press)

This entry was posted in elhunyt, halálhír. Bookmark the permalink.