Mai évfordulóink – 2021. január 18.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 18., hétfő

a Nap kél 7.25, nyugszik 16.24 – a Hold kél 10.23, nyugszik 22.16 órakor

mottó: “Minden farsangnak megvan a maga böjtje is.” Blaha Lujza

– Piroska napja. Régi magyar névnek gondolnánk, hiszen már Szent László királyunk leánya is viselte, pedig bizonyára latin eredetű, és a Prisca névből alakult át. A latin név a priscus szóban gyökerezik, amely régi, ősi, tiszteletreméltó jelentéssel bírt. S ez aztán az igazán régi név, hiszen Krisztus előtt a VII. században már így hívták Róma ötödik királyát, Tarquinius Priscust. Ma Beatrix nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma emlékezünk Árpádházi Szent Margitra, aki IV. Béla királyunk lánya volt, és apja a tatár veszedelemtől való félelmbében ajánlotta fel az Úrnak, amennyiben megmenekül az ország. Margit egész életét zárdában élte le, tízéves korától a Buda és Pest közötti szigeten, egy direkt neki épített kolostorban volt apáca. Alázatosságával, rendíthetetlen hitével fiatal kora ellenére nagy megbecsülést szerzett, ő volt a szűzi tisztaság mintapéldája. A ma az ő nevét viselő Margitszigeten hunyt el 29 éves korában, 1270-ben. 1943-ban avatták szentté. Életéről Ráskay Lea kódexében olvashatunk.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 95 éve hunyt el BLAHA LUJZA színésznő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 20 éve hunyt el SINKOVITS IMRE színész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves MARK MESSIER kanadai jégkorongozó. Az észak-amerikai profi liga történetének egyik legnagyobb alakja, dicsőséglistájának rövid ismertetése is oldalakat tenne ki, hiszen az Edmontos Oilers csapatában ötször nyert Stanley Kupát, s egy évtized alatt csak egyszer hiányzott az All Star-meccsről, mert sérült volt. Pedig rettentő kemény játékos volt, emiatt többször el is tiltották, az egyik Kanada Kupán összecsapásuk után Vlagyimir Kovin arcát 25 öltéssel hozták helyre. Egyébként a New York Rangers színeiben is kergette a pakkot, s velük örülhetett hatodik Stanley Kupa-győzelmének.

– 60 éves PETER BEARDSLEY angol labdarúgó, a Newcastle United, a Liverpool és az Everton minapi sztárja, kétszeres angol bajnok, kupagyőztes, a válogatott egykori kiválósága.

– 50 éves CHRISTIAN FITTIPALDI brazil autóversenyző, a Forma 3000-es világbajnok, majd három évadon át a Forma 1-es világbajnokság résztvevője, utána kétszeres Champ Car győztes.

– 50 éves PEP GUARDIOLA spanyol labdarúgó, a Barcelona volt csapatkapitánya, a válogatott egykori középpályása, edző, korábban a Barcelona, majd a Bayern München, most a Manchester City vezetődezője.

– 75 éves KATIA RICCIARELLI olasz operaénekesnő, világhírű szoprán, Placido Domingo és José Carreras kedvenc partnere, a Tosca, a Bohémélet, az Otello és a Simon Boccanegra emlékezetes női főszereplője. Ma ünnepel még:

– KEVIN COSTNER (1955) amerikai színész, rendező, a JFK – A nyitott dosszié, a Revans, a Több mint testőr, valamint a Robin Hood – A tolvajok fejedelme című film szereplője, a hét Oscar-díjat nyert Farkasokkal táncoló című film rendezője és főszereplője.

– JAKUPCSEK GABRIELLA (1963) műsorvezetőnő, manapság az ATV-n a Jakupcsek Plusz című műsor háziasszonya.

– SAMANTHA MUMBA (1983) zambiai származású ír énekesnő és színésznő, Az időgép és a Johnny a múlté című film szereplője.

– NYILASI TIBOR (1955) labdarúgó, edző, a Fradi egykori csapat-kapitánya, majd vezetőedzője, ötszörös magyar bajnok, a válogatott volt kiválósága, a népszerű Nyíl.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.