115 éve született SEBES GUSZTÁV

Január 22-én 115 éve született SEBES GUSZTÁV labdarúgó és edző

Nincs hét, hogy valami apropó kapcsán szóba ne kerüljön a legendás aranycsapat, de nem szabad megfeledkeznünk a sikerek kovácsáról sem. Aki 1949-1956 között volt minden idők legeredményesebb magyar válogatottjának mestere, fiai megnyerték az 1952-es olimpia aranyérmét, s kétszer is legyőzték a verhetetlennek hitt angolokat.

A magyar labdarúgás történetének legnagyobb sikere és kudarca is az ő nevéhez fűződik, s érdekes módon mindkettőt ugyanannak az eredménynek köszönheti: az 1954-es világbajnokság ezüstérmének. A németek elleni vereséget a sportág máig nem tudta megemészteni. A manapság általában a világranglista hátsó mezőnyében rangsorolt magyar focit ismerő mai szurkolók talán el sem tudják képzelni, hogy egy ország fogadta csalódottan a vébé-ezüsttel hazaérkező focistákat. No persze akkor a magyarok a világ legjobbjai voltak, olyan válogatottakat győztek le, mint Brazília és Uruguay, köszönhetően nem utolsó sorban a zseniális szövetségi kapitánynak, Sebes Gusztávnak. Azaz Guszti bácsinak, hiszen így hívta mindenki, akár ismerte személyesen, akár nem. Pedig Guszti bácsi komoly sportvezetőként is tevékenykedett, az OTSB elnökhelyettese, az MLSZ elnökségi tagja, egy időben pedig a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt.

Bár már három és fél évtizede halott, ma is jól emlékszünk rokonszenves egyéniségére. Arra azonban még az idősebbek sem emlékezhetnek, hogy fiatalon ő is kergette a labdát, a Vasasban és az MTK-ban focizott, s egyetlen egyszer a címeres mezt is magára húzhatta. A sors fintora, hogy válogatottként éppen a németek ellen játszott. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Puskás és az Aranycsapat diadalai című könyvet kínálja 20% kedvezménnyel.

Az ​aranycsapat története című könyv 25% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.