65 éve hunyt el KORDA SÁNDOR

Január 22-én 65 éve hunyt el KORDA SÁNDOR filmrendező

A Sir Alexander Korda néven világszerte tisztelt rendező és producer egy Túrkeve melletti kis faluban született Kellner Sándor László néven, s mivel második keresztnevét használta, mindenki Lacinak hívta.

Filmbe illő pályakezdése volt. Kezdeti gyöngécske filmes munkáira felfigyelt a kor legnagyobb tekintélyű filmmogulja, a Corvin filmgyár tulajdonosa és igazgatója, Janovics Jenő, aki személyesen kereste fel a reménybeli ifjút. Félórát tárgyaltak – nem tudni miről -, s mikor felálltak az asztal mellől, kész volt a szerződés. Mindenki elképedésére Janovics 18 ezer koronás fizetéssel szerződtette Kordát, s ez a pénz több volt, mint a magyar miniszterelnök éves javadalmazása. Korda a mesés szerződés ellenére sem volt elégedett, ő ugyanis nem csak pénzt akart, hanem hatalmat is, a tekintetben persze, hogy művészi kérdésekbe nem tűrt beleszólást senkitől.

Tehetségét – a magyar filmművészet szerencsétlenségére – Kun Béla is méltányolta, ezért Kordának a Tanácsköztársaság után el kellett menekülnie Horthyék elől, így művészete Angliában bontakozott ki, ahol ő lett a modern brit filmgyártás megteremtője. Százhatvan filmet készített, amelyek közül hatvanat maga is rendezett, egyebek mellett olyan világsikerű műveket, mint a VIII. Henrik magánélete, a Rembrandt, A bagdadi tolvaj és a Lady Hamilton, mely utóbbiért a Gestapo körözést adott ki ellene, az angolok pedig – az első filmművészként – lovaggá ütötték.

Ezt különben leginkább Winston Churchillnek köszönhette, aki nemcsak tisztelte, de személyesen is jó barátja volt. Talán mert annyira hasonlítottak egymásra; mindketten szerették a brandyt és a szivart, s utálták a testmozgást. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az Alex és Andy című könyvcet ajánlja 25% kedvezménnyel. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.