Mai évfordulóink – 2021. január 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 22., péntek

a Nap kél 7.21, nyugszik 16.30 – a Hold kél 11.39, nyugszik 1.29 órakor

mottó: “Jobb tönkremenni, mint másokat tönkretenni.” Vincent Van Gogh

– Vince és Artúr napja. A Vince a latin Vincentius névből származik, s eredeti jelentése: győztes. Az Artúr kelta eredetű, s az ősi mondák királya viselte. Innen került az angolba, majd a németbe, s végül elterjedt a többi európai nyelvben is, bár kisebb népszerűséggel. Ma Domonkos és Szirén nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van zaragózai Szent Vince emléknapja, aki a diocletianusi keresztényüldözések idején szenvedett vértanúhalált. Gyilkosai még a kínhalála előtti hosszú szenvedéseit sem tartották elégségesnek, ezért holttestét nem engedték eltemetni. Kitették a mezőre a vadak martalékául, ám egy hatalmas holló megvédte a testet. Ekkor zsákba varrva a tengerbe dobták, ám a hullámok a partra sodorták Vince tetemét, és egy derék keresztény illőn eltemette. Hamar nagyon népszerű szent lett, különösen Franciaországban, a takácsok pedig védőszentjükké tették.

– Vince napja jeles időjósló nap volt már évszázadok óta szerte Európában, s mivel Vince a szőlősgazdák védőszentje, főképp ők figyelték ma az időjárást. Máig ismert regula: “Ha fénylik Vince, megtelik a pince.”

Ma: – Ma van a Magyar Kultúra Napja, annak emlékére, hogy 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz írását Kölcsey Ferenc.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 460 éve született FRANCIS BACON angol filozófus. Korának kiemelkedő alakja volt, híres filozófiai alapeszméje, hogy a tudomány tegye hatalmassá az embert a természettel szemben. Életének fő műve a latinul írt Novum Organum, amelyben az újkori filozófia alapjait fektette le. Filozófiai rendszere nagy hatást gyakorolt a XVII. századi magyar protestáns művelődésre is, s 1848 után valóságos Bacon-kultusz alakult ki hazánkban. Pedig a magánéletben gátlástalan ember volt, még jótevőjét is elárulta, hogy lord-kancellár lehessen. Pope szerint “A legokosabb, a legragyogóbb és a legaljasabb ember volt”. Egyes tudós körökben komolyan felvetődött, hogy a Shakespeare neve alatt ismert halhatatlan drámákat valójában Francis Bacon írta.

– 70 éve született ONDREJ NEPELA szlovák műkorcsolyázó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 115 éve született Budapesten SEBES GUSZTÁV labdarúgó és edző. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 65 éve hunyt el KORDA SÁNDOR (Sir Alexander Korda) magyar származású brit filmrendező. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 355 éve hunyt el SÁH DZSAHÁN indiai nagymogul,a Mogul Birodalom uralkodója. (Bővebben, idegen nyelvű könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 120 éve hunyt el VIKTÓRIA angol királynő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 130 éve hunyt el YBL MIKLÓS építész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves BOROS GYÖRGY vívó. kétszeres világbajnok, vb-ezüstérmes és kétszeres vb-bronzérmes, most a Vasas vívó szakosztályának igazgatója. Ma ünnepel még:

– LINDA BLAIR (1959) amerikai színésznő, Az ördögűző, valamint a Bújj, bújj ördög és A kukkoló című film főszereplője.

– OLIVIA D’ABO (1969) angol színésznő, A megvalósult álom, A bérgyilkosnő, A pénz boldogít, a Csajos hetes és a Láthatatlan ellenség című film szereplője.

– RAICA OLIVEIRA (1984) brazil modell, a Dior, a Dolce & Gabbana, az Yves Saint Laurent, a Vogue, a Chanel, a Lancome és a Victoria’s Secret modellje, az Elle és a Marie Claire címlaplánya, a világhíres focista, Ronaldo egykori barátnője.

– STEVE PERRY (1949) amerikai énekes, a Journey együttes frontembere.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.