Mai évfordulóink – 2021. január 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 23., szombat

a Nap kél 7.20, nyugszik 16.32 – a Hold kél 12.04, nyugszik 2.34 órakor

mottó: “Könyvet írni nem nehéz, elolvastatni valakivel, az a teljesítmény.” Raymond Chandler

– Zelma és Rajmund napja. A Zelma eredete nem teljesen tisztázott, egyesek a héber Salome arab változatának tartják, míg mások a német Selmából eredeztetik, amely viszont az Anselma becézett változata volt. A Rajmund germán eredetű, de leginkább a franciában vált népszerűvé, jelentése: okos védelmező. Ma Alfonz és Emese nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Ward Máriára és Ly Andrásra emlékezik. Ward Mária alapította 1609-ben az Angolkisasszonyok szerzetesrendet, amely a hit terjesztése mellett a leányok nevelésére helyezte a fő hangsúlyt, ám mivel nem fogadta el teljesen az apácáktól megkövetelt előírásokat, sok támadás érte. Hazájában vérdíjat tűztek ki a fejére, a pápa pedig eretneknek nyilvánította. Rehabilitálását nem érte meg. Pedig rendje később nagyon elterjedt, hazánkba az angolkisasszonyokat Pázmány Péter hívta meg, s még ma is vannak iskoláik nálunk. Ly András kínai volt, az egyik első katolikus pap a hatalmas országban. 1774-ben hunyt el.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve hunyt el BRODSZKY SÁNDOR festőművész. Eredetileg orvosnak készült, ám nagyobb kedvet érzett a festéshez, ezért Bécsbe ment tanulni. Hamar kitűnt tehetsége, így amikor Münchenben járt, felkérték, hogy készítsen egy festett lapot I. Lajos bajor király albumába, ami nagy megtiszteltetésnek számított. A megbecsülést kihasználva ott is maradt, s közel 15 évig élt Münchenben. Hazatérése után tájképeket festett, híres festménye a Vihar a Balatonon és a Kilátás a Balatonra.

– 25 éve hunyt el IHAROS SÁNDOR atléta. Az ő nevéhez fűződik a hazai atlétika legnagyobb sikere: 1955-ben – egyedüliként a magyar sport eddigi történetében – a világ legjobb sportolójává választották. Az 1955-ös év egyébként különösen jól sikerült neki: világcsúcsot futott 3000 méteren, kétszer 5000 méteren, valamint a két és a három mérföldes távon, sőt tagja volt a Bp. Honvéd 4×1500 méteren világcsúcsot elért váltójának is. Egyéb sikereit felsorolni is lehetetlenség; összesen kilencszer futott például világcsúcsot, az 1960-as olimpián pedig bronzérmet szerzett. (Sok forrás halálának időpontját hibásan január 24-re teszi!)

– 45 éve hunyt el PAUL ROBESON amerikai énekes. Fekete művész volt, de természetesen nem emiatt aratott óriási sikert Shakespeare Othello című művének címszerepében Londonban és Stratford-on-Avon-ban. Főként néger spirituálék előadásával vált világszerte ismertté, az Ol’ Man River című világhíres örökzöld melódia szinte egybeforrt a nevével. Több filmet is forgatott, s 1960-ban hazánkban is vendégszerepelt.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves FEKETE IBOLYA filmrendezőnő, forgatókönyvíró, a Bolse vita, a Chico és az Utazások egy szerzetessel című film rendezője, a Könnyű vér, a Mr. Universe és a Falfúró című film forgatókönyvének írója. Ma ünnepel még:

– RICHARD DEAN ANDERSON (1950) amerikai színész, a magyar képernyőkre is eljutott MacGyver című bűnügyi filmsorozat főszereplője.

– CAROLINE (1957) monacói hercegnő, a néhai III. Rainier herceg idősebb leánya, a jelenlegi utalkodó, II. Albert herceg testvére.

– MARISKA HARGITAY (1964) amerikai színésznő, a Mr. Universe, a Tökéletes fegyver, az Egyik kopó, másik zsaru, a Báránybőrben és Az ügyvéd ördögei című film szereplője, a Falcon Crest című filmsorozat közreműködője, a Vészhelyzet című sorozat kezdeti epizódjaiban Cynthia Cooper alakítója, a magyar származású Mickey Hargitay és Jayne Mansfield lánya.

– TIFFANI-AMBER THIESSEN (1974) amerikai színésznő, a nálunk is népszerű Beverly Hills 90210 című filmsorozatban Valerie alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.