95 éve született MENSÁROS LÁSZLÓ

Január 26-án 95 éve született MENSÁROS LÁSZLÓ színész

Nehezen indult a pályán, a bencés gimnáziumba járt ugyanis, ahol életre szóló elkötelezettséget szerzett, s emiatt később sok üldöztetést kellett elszenvednie. A Színművészeti Főiskolán például erősen hanyagolta a marxizmus-órákat, így aztán 1949-ben kitették a szűrét. Csalódottságban külföldre ment volna, de nem sikerült “disszidálnia”, kísérletéért a börtönt is megjárta.

Szabadulása után statisztaként került mégis a pályára, majd Debrecenbe hívták, ahol azonnal a Hamlet címszerepében bizonyíthatta született tehetségét. Az ügynök halála című dráma főszerepében is parádézott, de 1958-ban ez sem mentette meg az újabb börtöntől, amit 1956-os forradalmi tevékenységéért kapott. Szabadulása után ismét talpra állt, a kényszerű fizikai munka után Szolnokon léphetett újra színpadra, majd a Madách Színházban aratta élete legnagyobb sikereit; volt a Pygmalion Higgins professzora, a Három nővér Tuzenbachja és a Koldusopera Bicska Maxija. Filmezett is, különös szép szerepet játszott az Aranysárkány című Ranódy László filmben.

Csodálatosan mondott verset, a hatvanas évek második felében az Egyetemi Színpadon tartott A XX. század című előadóestje máig emlékezetes. A hetvenes évekre aztán a régen megérdemelt hivatalos elismerés is megérkezett, majd 1980-ban megkapta a Kossuth-díjat. 1993-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.