Mai évfordulóink – 2021. január 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 26., kedd

a Nap kél 7.17, nyugszik 16.36 – a Hold kél 14.01, nyugszik 5.44 órakor

mottó: “Erősebb az, aki magát győzi le, mint az, aki a legerősebb várakat.” Seneca

– Vanda és Paula napja. Német eredetű név, az ősidőkben a vandál néphez tartozó nőket jelölték vele. A szlávok hamar népszerűvé tették a maguk körében, a lengyelek mondabéli királylányát már így hívták. A Paula a latin Paulus női változata, nálunk tulajdonképpen a Pál női párja. Ma Balambér, Bátony és Polikárp nevű ismerőseinket köszöntsük – már, ha vannak ilyenek!

– Ma van Szent Timóteus és Szent Titusz emléknapja. Timóteus Pál apostol munkatársa, követője volt, és Pál annyira becsülte, hogy több levelét is hozzá címezte. Írt is róla, egyik levelében így: “Te követtél a tanításban, életmódom és életcélom tekintetében, a türelemben, az üldöztetésekben és a szenvedésekben.” Timóteus később Efezus püspökeként fellépett a pogány szokások ellen, s emiatt halálra kövezték. Titusz szintén Szent Pál segítője, majd Kréta első püspöke volt. Egyes hagyományok szerint Titusz alapította Dalmáciában az első kis keresztény csoportokat.

Ma: – Ma van Ausztrália és India nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 95 éve született Budapesten MENSÁROS LÁSZLÓ színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 35 éve hunyt el HINCZ GYULA festő. Rendkívül sokoldalú alkotó volt, táblaképei éppúgy kitűnőek, mint plasztikái. Híres műve a Budapesti Műszaki Egyetem üvegablakainak díszítése. Pár évig ő volt az Iparművészeti Főiskola igazgatója.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves WAYNE GRETZKY kanadai jégkorongozó. Az amerikai profiliga történetének egyik legnagyobb szupersztárja, az NHL-ben többször lett az Év játékosa, de 1982-ben a világ legjobb sportolójának is megválasztották. Az Edmonton Oilers csapatában aratta sikereit, s amikor 1988-ban bejelentette, hogy felesége kívánságára Los Angelesbe költözik, a kanadaiak még a Parlament elé is bevitték az ügyét, csak ne kelljen elengedniük. Ő tartja az NHL szinte minden rekordját, s pár éve őt választották minden idők legjobb jégkorongozójává.

– 75 éves CHRISTOPHER HAMPTON brit író, a Teljes napfogyatkozás, a Vadak és a Hollywoodi mesék című magyarul is megjelent könyvek, a Budapesti Kamaraszínházban bemutatott Emberbarát című színdarab, valamint a Veszedelmes viszonyok és A gonosz csábítása című film forgatókönyvének szerzője.

– 70 éves JARMILA KRATOCHVILOVA csehszlovák futónő, a 400 és a 800 méteres síkfutás egykori világcsúcstartója.

– 60 éves MÉHES LÁSZLÓ színész, rendező, a Vígszínház tagja, a Nyolc évszak, a Szomszédok és a Família Kft. című tévésorozat szereplője. Ma ünnepel még:

– ESZTERGÁLYOS CECÍLIA (1943) színésznő, A Pendragon legenda, a BUÉK!, a Vámmentes házasság, az Ajándék ez a nap és a Boldog születésnapot Marilyn című film szereplője, az egykori Família kft. című filmsorozatban Szépné alakítója.

– HÁMORI ILDIKÓ (1947) színésznő, a Hatholdas rózsakertben, a Dunakanyar, A falu jegyzője és az Ingyenélők című tévéfilm szereplője, a híres rendező-színigazgató, Szinetár Miklós felesége, a népszerű színésznő, Szinetár Dóra édesanyja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.