120 éve hunyt el GIUSEPPE VERDI

Január 27-én 120 éve hunyt el GIUSEPPE VERDI olasz zeneszerző

Egy szegény falusi szatócs fiának született, s még karon ülő csecsemő volt, amikor csak nagy szerencsével kerülte el a halált. A kis falura rontó ellenséges hadsereg ugyanis még a templomba menekült lakosokat is legyilkolta, a harangtoronyba azonban lusták voltak felmenni. Verdi anyja, karján gyermekével szerencsére pont oda bújt el. Ezt leszámítva később nem sok szerencse érte élete során.

Például már egészen fiatalon kivételes tehetség volt, ennek ellenére nem vették fel a milánói zeneakadémiára. Amikor 23 évesen mégis kinevezték a bussetói filharmonikusok vezetőjévé, azt hitte révbe ért. Anyagilag rendbe jött, így elvehette nagy szerelmét, de a sors hamar lecsapott rá megint. Meghalt két kisgyermeke, elvesztette feleségét, s első operája is csúfosan megbukott. El is határozta, hogy soha többé nem komponál. Szerencsére egyik barátja bízott benne, s a szilárdan ellenálló Verdit végül bezárta egy szobába a Nabucco szövegkönyvével, aki így kénytelen-kelletlen elolvasta a művet, s nagy nehezen ráállt, hogy zenét komponál hozzá. A Nabuccót egy év múlva, 1842-ben mutatták be a híres milánói Scalában – óriási sikerrel. Önbizalmát emígyen visszanyerve ettől fogva Verdi rendszeresen komponált, s olyan remekművekkel ajándékozta meg a zeneszerető emberiséget, mint a Rigoletto, a Traviata, az Álarcosbál, a Don Carlos, az Aida, az Otello és a Falstaff, mely utóbbit nyolcvanévesen írt.

Legendásan jószívű ember volt, ő alapította a világon az első otthont az idős zenészek számára, messzeföldön híres mintagazdaságot tartott fenn, s életében a legbüszkébb arra volt, hogy “Az én falumból senki nem kívánkozik ki Amerikába!” (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Franz Werfel életrajzi könyvét kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.