210 éve hunyt el BESSENYEI GYÖRGY

Február 24-én 210 éve hunyt el BESSENYEI GYÖRGY író

Ő volt korának “magyar Schwarzeneggere”, hatalmas termetű, bivalyerős férfi, aki állítólag felemelt egy lovat, és félkézzel tudott meghajlítani egy patkót, nem véletlenül választották ki tehát a híres bécsi nemesi testőrségbe kiküldendő magyar ifjak közé.

A vad külső azonban érző szívet és finom lelket takart, így a fess testőrtiszt szabadidejét nem folytonos lumpolással és udvarlással töltötte – bár ezekből is alaposan kivette a részét persze -, hanem az udvari könyvtárban mélyítette el kezdetben bizony igencsak sekélyes műveltségét. Amint Szerb Antal írta: “a bécsi nők szerették, de fölényesen kezelték a szép, de tanulatlan barbárt, csiszolatlan gyémántot. A gyémánt rövidesen hozzálátott, hogy csiszolja magát.” Erőfeszítései fényes eredményt hoztak, jártasságot szerzett a filozófiában, irodalmi szintre emelte német és francia tudását, majd kilépett a testőrségből, és lassan a magyar felvilágosodás kezdeti korszakának legjelentősebb alakja lett belőle. Híres műve az Ágis tragédiája – megjelenését tartjuk a magyar felvilágosodás kezdetének -, ami kicsit az ő tragédiája is volt, hiszen drámát írt egy olyan korban, amikor még nem volt hazánkban színház, amelyben elő lehetett volna adni.

Egyébként elég csélcsap ember volt, könnyű szívvel áttért például a katolikus vallásra, amikor az érdeke úgy kívánta. Legnagyobb szerelme egy francia balettáncosnő volt, aki azonban fiatalon meghalt. Egyetlen dologban azonban megmakacsolta magát; nem nősült meg soha – a bécsi dámák nagy bánatára. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Bessenyei György világa című könyvet kínálja antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.