185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL

Február 24-én 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL költő

Vérbeli vidéki nemesember volt, nem nélkülözte “egy magyar nábob” némely vonásait sem. Irtózatos ereje volt például, amint harmincévesen nem kis büszkeséggel írta Kazinczynak: “Én egykorúim közt legelső magyar táncos voltam, lovat, embert, asztalt átugrani nékem játék volt. Sopronyban magam tizenkét németet megvertem, és azokat a város tavába hánytam, és az én első szeretőm az én karjaim közt elalélt.”

Ha csak költeményeit ismernénk, nem is gondolnánk, hogy a verseiben a nők felemeléséről oly szívhezszólóan verselő Berzsenyi saját otthonában keleti despotaként uralkodott szegény felesége felett. Egyébként huszonnégy évesen nősült, egy tizennégy éves, kicsit együgyű leányt vett feleségül – nem utolsósorban birtokaiért -, akit tervszerű kíméletlenséggel zárt el minden felemelkedéstől. Ő maga azonban rendszeres olvasással művelte magát, bár így is harminchét éves lett, mire első kötete megjelent.

Korának legnagyobb költője volt, új dolgokat verselt meg, szokatlan kifejezési formákkal, költészete teljesen megdöbbentette kortársait. Még olyan nagyszerű költők is értetlenül fogadták műveit, mint Kölcsey, aki óriási vehemenciával támadt rá, s csodálatos költői képeit értelmetlen szóhajigálásoknak nevezte. Szegény Berzsenyi teljesen összeomlott, attól fogva alig-alig írt valamit, keserű, magánakvaló embert csinált belőle Kölcsey meggondolatlan bírálata.

Még Széchenyi baráti közeledése elől is elzárkózott, pedig ő volt az, aki Berzsenyi költészetét ismét felfedezte, sőt, őt tartotta a legnagyobb magyar költőnek. Kölcsey is őszintén megbánta bírálatát, s bár későn, de elégtétellel szolgált a költő emlékének: a temetésén szívszorító gyászbeszédben kért bocsánatot tőle. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza A niklai remete és a kecskeméti fiskális, valamint Vargha Balázs kismonográfiáját kínálja antikvár példányban. 

 

 

A Berzsenyi Dániel válogatott versei című kötet 20% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.