Mai évfordulóink – 2021. február 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. február 24., szerda

a Nap kél 6.34, nyugszik 17.21 – a Hold kél 13.46, nyugszik 5.16 órakor

mottó: “Minden uralkodó hatalom akkor legerősebb, mikor legigazabb és akkor legállandóbb, mikor legirgalmasabb!” Bessenyei György

– Mátyás napja. Héber név, már a Szentírásban is szerepel. A zsidó nyelvben Mattitjahu formában volt használatos, s azt jelentette: Jahve ajándéka. Ma Hedda, Hedvig és Jázmin nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A magyar katolikusok ma tartják Szent Mátyás apostol ünnepét. Mátyást a Jézust eláruló Júdás helyébe választották, hogy ismét tizenkét apostol legyen. Krisztus mennybemenetele után sokfelé hirdette tanításait, így vértanúságának helyéről megoszlanak a vélemények. Emléknapja is több van, a római katolikus világegyház például május 14-én, a görögök augusztus 9-én emlékeznek rá. Abban viszont nincs vita, hogy az ácsok és a mészárosok védőszentje.

– “Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál” – tartja a népi regula, de más hiedelmek is kapcsolódnak e naphoz. Például, hogy az e napon tojt tojásból nyomorék baromfiak kelnek ki. A Mátyás napkor fogott hal viszont egész évi gazdag zsákmányt igér.

Ma: – Ma van Észtország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született a Szabolcs-Szatmár megyei Nyírmártonfalván MOCSÁR GÁBOR író. Az Alföld című folyóirat felelős szerkesztője, emellett lelkes szociográfus volt, ő kezdeményezte a Magyarország felfedezése című sorozat újraindítását. Sok műfajban alkotott, legsikeresebb műve Suli-bógni című kisregénye.

– 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 210 éve hunyt el BESSENYEI GYÖRGY író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves DOMINIC CHIANESE amerikai színész, a Maffiózók című filmsorozatban Corrado Soprano, azaz Junior alakítója, A Keresztapa című Coppola-filmben Johnny Ola megformálója.

– 40 éves LLEYTON HEWITT ausztrál teniszező, amerikai és ausztrál bajnok, a világranglista volt éllovasa.

– 70 éves HELEN SHAVER kanadai színésznő, az Érett nők dícsérete, a Legjobb védekezés, az Öslények országa című film és a Poltergeist – Kopogó szellem című filmsorozat szereplője.

– 55 éves BILLY ZANE amerikai színész, a Hullázó kedélyek, a Lopakodók, az Orlando, a Tabuk nélkül – egy férfi és két nő, a Tűzpróba, a Jessie Lee bosszúja, A báránysültek hallgatnak, a Titanic, A két part között és a Kormányzóválasztás című film szereplője. Ma ünnepel még:

– ALAIN PROST (1955) francia autóversenyző, négyszeres Forma 1-es világbajnok.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.