180 éve született PIERRE-AUGUSTE RENOIR

Február 25-én 180 éve született PIERRE-AUGUSTE RENOIR francia festő

Ma is az egyik legdivatosabb művészek egyike, pár éve egy tokiói árverésen 600 millió forintot adtak két alkotásáért – a távol-keleti szigetországban külföldi festő képéért még soha nem fizettek ennyi pénzt.

De nincs mit csodálkozni a dolgon, hiszen Renoir az impresszionista stílus egyik legnagyobb alkotója volt, de társaitól eltérően nem tájképeket, hanem főként figurális kompozíciókat festett. Minden érdekelte, így sokféle témájú képe van, egyik szebb mint a másik. Közbevetőleg említsük meg, hogy a festészeten kívül leginkább a gasztronómia izgatta, imádott enni, és szerencsére saját receptjei is ránk maradtak, például a töltött galamb és a “Renoir csirkéje”. De visszatérve a festészethez; a szigorú műítészek szerint a Le moulin de la Galette, a Páholyban, A Pont Neuf és Pázsiton heverő lány a legjobban sikerült alkotása, a tudományos szépség-elemzéshez mit sem értő laikus művészetszeretők azonban – kivált a férfiak – főként hatalmas erejű aktjaitól voltak, s vannak lenyűgözve.

Renoir különben élete utolsó korszakában már szinte kizárólag aktokat festett, a női szépség egyébként is élénken foglalkoztatta, amint írták róla: “vénségéig meg nem fogyatkozott erővel a festői ábrázolás új eszközeit kereste”. A műtermébe látogatóknak is feltűnt vonzódása a női bájakhoz, ezért aztán sok ízetlen megjegyzést is el kellett viselnie. Renoir persze sokszor visszavágott a maga szókimondóan közvetlen módján, egyszer egy látogatójának, aki a modelljeivel való intim kapcsolatairól faggatta, így felelt – amint azt a művészettörténetírás szó szerint meg is őrizte: “Én az ecsetemmel b…ok!” (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Renoir élete című könyvet kínálja, 50% kedvezménnyel. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.