Mai évfordulóink – 2021. február 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. február 25., csütörtök

a Nap kél 6.32, nyugszik 17.23 – a Hold kél 14.58, nyugszik 5.57 órakor

mottó: “A legügyesebb kéz sem lehet más, mint a gondolat szolgája.” Auguste Renoir

– Géza napja. Török eredetű név, a Geysa méltóságnévből alakult ki, és nagyon korán átvette a magyar nyelv is, hiszen már Szent István király apja, Géza fejedelem is viselte. Ma Cézár és Félix nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyház Szent Tarázra emlékezik. Konstantinápolyi pátriárka volt, de csak úgy vállalta a tisztséget, ha az egyetemes zsinat rendezi a képrombolás körüli vitát. Taráz mélyen elítélte a képrombolást, és nagyon örült a 787-es niceai zsinat kedvező döntésének. Egyházi szolgálata során sokat tett a szegények segítéséért is. 806-ban hunyt el.

Ma: – Ma van Kuvait nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 155 éve született BENEDETTO CROCE olasz filozófus, történész, esztéta és kritikus. Az olasz újhegeliánizmus legjelentősebb alakja volt, s politizált is; a II. világháború után mint miniszter, majd 1947-től haláláig a Liberális Párt elnökeként vett részt a közéletben. Több mint százkötetes életművéből bölcseleti írásai mellett esztétikai művei emelkednek ki, s igen jelentősek Olaszország történetével foglalkozó könyvei.

– 180 éve született PIERRE-AUGUSTE RENOIR francia festő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 115 éve hunyt el PRIELLE KORNÉLIA színésznő. Élete során több vidéki társulat tagja volt, a legnagyobb hírnévre Debrecenben tett szert, bár nem pusztán kiváló szerepformálásával. Éppen a hajdúsági fővárosban játszott ugyanis, amikor Petőfi Sándor megkérte a kezét. A házasságból ugyan semmi nem lett, de a költő érzelmi válsága számos szép verssel ajándékozta meg a magyar irodalmat. 1859-től a Nemzeti Színház ünnepelt művésze volt, megbecsültségére jellemző, hogy őt választották meg először a társulat örökös tagjává.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves CHRISTIEN ANHOLT angol színész. Apja, Tony Anholt is színész, így nem volt meglepő pályaválasztása, s nem is csalódott, sima útja volt a nemzetközi sikerhez. Már tizennyolc évesen jelentős feladatot kapott a Reunion című filmben – a Harold Pinter írta és Jerry Schatzberg rendezte mozi a magyar képernyőkre Találkozás címmel jutott el -, s Hans Strauss megformálásáért Cannes-ban díjra is jelölték. Aztán Franco Zeffirelli Hamletjében mint Marcellus tűnt fel, majd a londoni színházi világban tette le a névjegyét egy-két remek alakításával, majd így megalapozva szakmai karrierjét elszegődött néhány tévésorozatba. Nálunk is jól ismert közülük Az elveszett ereklyék fosztogatói, amelyben Nigel Bailey-t alakítja. Steven Spielberg már korábban felfigyelt rá, és szerepet adott neki Class of ’61 című tévéfilmjében, majd következett a Pénz semmiért című mozi, aztán pedig A hárfaművész című remek film, amelyért díjat kapott a genfi filmfesztiválon. Úgyhogy elégedett lehet pályafutásával.

– 50 éves SEAN ASTIN amerikai színész, a Kincsvadászok, A rózsák háborúja és A bátrak igazsága című film szereplője, A Gyűrűk ura című filmben Csavardi Samu alakítója.

– 55 éves TEA LEONI amerikai színésznő, a Wyatt Earp, a Rosszfiúk, a Deep Impact, a Jurassic Park 3., a Hollywoodi történet, valamint a Dick és Jane trükkjei című film szereplője.

– 60 éves DAVID LANSBURY brit színész, a Gorillák a ködben, a Férfi nélkül, a Macbeth Manhattanben és az Üres bölcső című film szereplője.

– 70 éves DONALD QUARRIE jamaicai atléta, a montreali olimpián a 200 méteres síkfutás aranyérmese. Ma ünnepel még:

– DOBÓ KATA (1974) színésznő, A miniszter félrelép, az Ámbár tanár úr és a Csak szex és más semmi című filmek főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.