Mai évfordulóink – 2021. február 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. február 28., vasárnap

a Nap kél 6.26, nyugszik 17.28 – a Hold kél 18.54, nyugszik 7.23 órakor

mottó: “Aki igaz barátjára néz, mintegy saját énjét szemléli benne.” Rácz Aladár

– Elemér napja. Nem teljesen biztos, de ősmagyar névnek tűnik, amelyre két bizonyítékot szoktak említeni; egyrészt egy régi oklevelünkben szerepel egy Ilmar nevű magyar nemes, másrészt Ilmárnak hívják a finnek egyik mondai hősét. Ma Antónia és Oszvald nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Ma: – Ma van a Kalevala Napja, a finn nép ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 135 éve született a Szolnok megyei Jászapátiban RÁCZ ALADÁR cimbalomművész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 20 éve hunyt el STAN CULLIS angol labdarúgó, edző, menedzser. Ma már szokatlan módon mindhárom tevékenységével ugyanazt a klubot, a Wolverhampton Wandererst szolgálta. A harmincas években focistaként tündökölt, két évtizeddel később az ő irányításával nyerte az együttes első bajnoki címét. 1948 és 1966 között a Wolverhampton háromszor nyerte meg a bajnokságot és kétszer a FA kupát. Mi magyarok is egy kicsit büszkék lehetünk rá, mert az angol trénerek közül ő volt az első, aki a magyar “aranycsapat” stílusát tanulmányozta, és a leszűrt tanulságokat beépítette taktikájába. Olyannyira, hogy 1954-ben csapata kiállt az angol válogatottat sorozatban megalázó magyar nemzeti tizenegy vázát adó Honvéd ellen, s hiába vezettek negyedóra után két góllal Puskásék, a végén 3:2-re kikaptak. A brit sajtó örömmámorban úszott, a Wolvest pedig “Európa-bajnokként” ünnepelték. Ma már ez persze nem fordulhatna elő: nem az, hogy egy magyar csapat egy góllal kikapjon Angliában, hanem hogy két góllal vezessen… A kiváló trénert az eredmények múltával aztán 1964-ben a törzsszurkolók felháborodására menesztették, s hiába akarta a Juventus szerződtetni, inkább a pihenést választotta. Pár évig még a Birmingham csapatát edzette, utána egy utazási ügynökségben dolgozott, és rovata volt egy újságnál.

– 35 éve hunyt el OLOF PALME svéd politikus. Alig harmincévesen már beválasztották a parlamentbe, majd több miniszteri posztot töltött be. 1969-ben a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt elnöke, egyben miniszterelnök lett. 1976-ig vezette a kormányt, majd ellenzékben eltöltött hat év után 1982-ben újra ő lett a kormányfő, ebben a tisztségében 1985-ben hazánkban is járt. Stockholmban politikai gyilkosság áldozata lett.

– 65 éve hunyt el RIESZ FRIGYES matematikus. Szegeden élt, egy ideig a szegedi egyetem rektoraként tevékenykedett, s nagy része volt abban, hogy a város világviszonylatban is jelentős matematikai centrummá vált. Legnagyobb szakmai sikerét a részben a nevét viselő Riesz-Fischer-tétellel aratta, de az ő felfedezései alapozták meg a függvényterek, a lineáris operációk és a szubharmónikus függvények elméletét is. Világhírű tudós volt, a nemzetközi matematikai közvélemény mint a modern matematika egy új ága, a funkcionálanalízis megteremtőjének őrzi emlékét.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves VÁRADI JÁNOS ökölvívó. A szabolcsi öklöző a Nyíregyházi VSSC, majd a Debreceni VSC színeiben bunyózott, évekig ideheza a légsúly legjobbja volt. îgy természetesen a válogatottba is bekerült. Háromszor nyert Európa-bajnoki ezüstérmet, de olimpiai és világbajnoki bronzéremmel is büszkélkedhet. Vissszavonulása után a debreceni Aranykesztyű Boksz-iskola edzője lett, de hirdetési és reklám-szaktanácsadóként is letette a névjegyét.

– 55 éves PAULO FUTRE portugál labdarúgó, a Porto, az Atletico Madrid, a Benfica és az AC Milan, valamint a válogatott minapi kiválósága,

– 60 éves RAE DAEN CHONG kanadai színésznő, a Kommandó, a Bíborszín, a Rejtekhely és a Goodbye Amerika című film szereplője, a Rejtélyek kalandorai című filmsorozatban Dr. Peggy Fowler alakítója. Ma ünnepel még:

– NOUREDDINE MORCELI (1970) algériai atléta, világbajnok és egykoron többszörös világcsúcstartó, az atlantai olimpián az 1500 méteres síkfutás aranyérmese, 1994-ben a világ legjobb férfi atlétája.

– JOHN TURTURRO (1957) amerikai színész, a Hollywoodi lidércnyomás, a Kvíz-show, az Agytrösztök, az Ember a talpán, a Ki nevel a végén? és a Titkos ablak című film szereplője.

– VALENTINA VICARIO (1973) chilei származású olasz színésznő, a nálunk is népszerű Bűvölet című filmsorozatban Vera Medici alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.