Mai évfordulóink – 2021. február 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. február 27., szombat

a Nap kél 6.28, nyugszik 17.26 – a Hold kél 17.34, nyugszik 6.58 órakor

mottó: “Egyetértéssel a kis államok is erősödnek, viszálykodással a legnagyobbak is tönkremennek.” Sallustius

– Ákos és Bátor napja. Az Ákos a török fehér sólyom jelentésű akkus szóból alakult ki, bár Vámbéry Ármin szerint azt jelenti: folyócska. A magyarban nagyon régen használatos, az Árpád-korban egy nemzetséget hívtak így. A Bátor török, illetve mongol eredetű, amelyet könnyen elfogadhatunk, hisz a mongol főváros, Ulánbátor is viseli. Ma Gábriel és Valdemár nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Bátori Boldog László és Sevillai Szent Leander emléknapja. Bátori László előbb Budaszentlőrincen, majd a hárshegyi Bátori-barlangban élt remeteként, s ő készítette az első magyar nyelvű fordítást a Bibliából, amely Mátyás király Corvináit gazdagította. Leander a VI. században élt, 584-ben Sevilla püspöke és Andalúzia metropolitája lett. Sokat fáradozott a nyugati gótok térítése terén, és ő elnökölt a 3. toledói zsinaton. Nagyon jó kapcsolatot ápolt Nagy Szent Gergely pápával, aki 599-ben pallium küldésével tisztelget előtte. Az ő testvére volt Szent Izidor, aki a püspöki székben is követte.

Ma: – Ma van a Dominikai Köztársaság nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született Budapesten KAZAL LÁSZLÓ színész. Fiatalon énekes-táncos sztár volt a Király Színházban, de kuplékat később is szívesen énekelt, több tévéfelvétel őrzi a hangját, a Cipzár című száma immáron klasszikus. Legnagyobb sikereit a Vidám Színpadon aratta, ahol komikus szerepekben lett népszerű, de rendszeresen fellépett konferansziéként is. Vérbeli színész volt, a könnyed bohózatok mellett drámai jellemszerepeket is remekül formált meg, s rendezett is; ő állította például színpadra Molnár Ferenc A doktor úr című darabját. Filmezett is.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves ROZONDA THOMAS amerikai énekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– ADAM BALDWIN (1962) amerikai színész, az Amerikai vérbosszú, a 800 mérföld az Amazonason, az Átlagemberek, A vér szava, a Szemben az igazsággal, az Aljas szándékkal, A függetlenség napja, A hazafi és A Poszeidon-kaland című film szereplője.

– GRANT SHOW (1962) amerikai színész, a Hallgass az anyádra és a Tomboló jég című film, valamint a Melrose Place című filmsorozat szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.