50 éve hunyt el KISS MANYI

Március 29-én 50 éve hunyt el KISS MANYI színésznő

Tizennégyévesen már színinövendék volt Kolozsvárott, s hamar elárulta kivételes tehetségét, hiszen tizenhétévesen Miskolcra csábította az ottani színházigazgató, igaz, sokan nem értették, mit akar a vézna kislánytól. Manyika azonban rögvest meghódította a közönséget, fiatalkori sikerei csúcsán azonban szerelmes lett egy olasz bűvészbe, így otthagyta a színházat, és szerelme kedvéért beállt a cirkuszba. Színészi tehetségének nem sok hasznát vették, mivel azonban kicsi volt, jórészt őt hajigálták az artisták a porondon és a trapézon. Három évig járta világot, majd hazatért, és a legnagyobb színésznők egyike lett.

Színpadi előadásai közül több fennmaradt, manapság is sokszor láthatók filmjei – például a 2×2 néha öt, a Hintónjáró szerelem, a Körhinta és a Mici néni két élete. Kabarétréfában vécésnéniként is éppúgy remekelt, mint klasszikus drámákban, a “Jaj de jó a habos sütemény” című dalt pedig más előadásában el sem tudjuk képzelni. ùgyhogy jól ismerjük ma is.

Már ami színészi munkásságát illeti, mert magánéletét féltően óvta, így titkok lengték körül. A szóbeszéd legtöbbje egyébként igaz, valóban rendszeresen ivott, de csak a legjobb italokat és mértékkel, munka közben pedig soha. Igaz az is, hogy rendkívül csúnyán beszélt, s mivel páratlanul gazdag szókinccsel rendelkezett, alaposan tudta cifrázni, káromkodásai azonban nem a ma elterjedt durva trágárságok voltak, hanem az ízes népi szókincs nyelvi leleményei, s ráadásul neki nagyon jól állt neki.

Csodás egyéniség volt, aki ismerte, az szerette is. Ő is nagyon szerette az embereket, keresztgyerekeit egy idő után számon sem tudta tartani. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.