Mai évfordulóink – 2021. március 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. március 29., hétfő

a Nap kél 6.29, nyugszik 19.10 – a Hold kél 20.09, nyugszik 7.09 órakor

mottó: “Hinni kell a boldogság lehetőségében, hogy csakugyan boldog legyen az ember.” Lev Tolsztoj

– Auguszta napja. Az ókori latin Augustus név női változataként lett népszerű, s közkedveltségét főként fenséges, fennkölt jelentésének köszönhette. Emiatt persze főként a főúri körökben volt használatos. Ma Ágosta, Bertold és Jónás nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház a mai napra Szent Armogasztész, Maszkula és Szaturusz hitvallók ünnepét iktatta be. Mindhárman Észak-Afrikában, a mai Tunézia területén éltek a vandál hódítás idején, az V. században. A vandál királyok, Geiserich, majd Hunerich az arianizmust erőltették, a katolikus hitükhöz ragaszkodók állandó veszélyben voltak. Mindhárom férfiú bátran vállalta a hitét, s bár egyikőjüket sem ölték meg, megkínozták, megzsarolták, megalázták őket. Armogasztész halála előtt megjelölte, hová temessék, s mikor a sírját ásták, a földben csodás márvány szarkofágra leltek.

Ma: – Ma van a Vajdasági Magyar Könyv És Olvasás Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 50 éve hunyt el KISS MANYI színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 130 éve hunyt el GEORGES SEURAT francia festő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves JENNIFER CAPRIATI amerikai teniszezőnő, francia és kétszeres ausztrál bajnok, a világranglista egykori éllovasa.

– 45 éves SZÉCSI NOÉMI írónő. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 35 éves ZIMÁNY LINDA modell és műsorvezető. Ma ünnepel még:

– TERENCE HILL (1939) olasz filmszínész, Bud Spencer állandó partnere, egyebek mellett a Különben dühbe jövünk, az És megint dühbe jövünk, a Két szuperzsaru, az Én a vízilovakkal vagyok, a Kincs, ami nincs és a Lucky Luke című film főszereplője.

– KIRÁLY VIKTOR (1984) énekes, a negyedik Megasztár győztese, 2008-ban „Év Hangja”.

– CHRISTOPHER LAMBERT (1957) francia származású amerikai színész, a Metró, a Hegylakó, a Fenegyerekek, a Mesterfogás és A préda című film szereplője.

– LUCY LAWLESS (1968) új-zélandi színésznő, a nálunk is népszerű Xena című filmsorozat főszereplője, a magyar képernyőkre is eljutott Spartacus című filmsorozatban Lucretia alakítója.

– ELLE MacPHERSON (1964) ausztrál manöken, a világ egyik leghíresebb topmodellje, a Szirének, a Tükröm, tükröm, a Jane Eyre, a Batman és Robin, az Ugrásra készen és A vadon foglyai című film szereplője.

– MARKÓ IVÁN (1947) balettművész, táncos és koreográfus, a világhírű Béjart-balett volt táncosa, a Győri Balett alapítója és volt szólótáncosa, koreográfusa és igazgatója, 1996-ban a Magyar Fesztivál Balett alapítója és művészeti vezetője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.