60 éves MÁCSAI PÁL

Március 31-én 60 éves MÁCSAI PÁL színész, rendező, színigazgató

Egyike legfelkészültebb színészeinknek, elmélyült műveltsége pár éve a Lyukasóra című tévéműsorból mindenki számára kiderült. Nem véletlenül lett a Madách Színház művészeti vezetője, megkapta a kamaraszínházat, amelyből aztán ő csinált önálló teátrumot. Ez az Örkény István Színház, úgyhogy ünnepeltünk jeles színházalapító, s jelenleg is az Örkény Színház igazgatója.

Kisfiúként ugyan pilóta vagy orvos szeretett volna lenni, de amikor mégis a színészet iránt kezdett érdeklődni, rögtön komoly művésznek és nem sztárnak készült. Mire oda jutott, már komoly irodalmi műveltséget szerzett, aztán a Főiskolán a színészi szak után elvégezte a rendezőit is. Így azután sok darab van, amelyikben játszik, sok olyan, amelyiket ő rendezett, és olyan is néhány, amelyben magát rendezte. Külön említést érdemel remek Örkény-előadóestje, az Azt meséld el, Pista!, amely több mint két évtizede fut, s bejárta vele az országot, sőt, a szomszédos államokon kívül bemutatta Párizsban, Londonban, Rómában, Berlinben, New Yorkban, Torontóban és ki tudja hol még.

Művészi elkötelezettsége különben nem a véletlen műve, hiszen édesapja a jeles festőművész, Mácsai István volt, akitől sokat tanult. Mint ahogy varrónő édesanyjától is, aki remekül főzött, s bár ünnepeltünk nem lett egy szakács, jókat enni ma is szeret. Anyukája csúsztatott palacsintája legendás, kovászos uborkája pedig nem csak fenséges, gyönyörű is. Mácsai István le is festette. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.