125 éve született LEHOTAY ÁRPÁD

2021. április 27-én 125 éve született Lőcsén LEHOTAY ÁRPÁD színész

Harcolt az első világháborúban, meg is sebesült, majd a Műegyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett. Színészetet alig-alig tanult, viszont rendkívül jóképű, csinos, elegáns, “erőtől duzzadó” fiatalember volt, így Hevesi Sándor leszerződtette a Nemzeti Színházba, amint szokatlan döntését indokolta: “a közönség nőnemű részének örömére”.

Első színészi feladata is nők szívének meghódítása volt, “atléta termet, széles váll, hatalmas mellkas, tisztán szárnyaló, érces hang” – mi kell más a népszerűséghez? Lehotay azonban ki akart törni a ráosztott skatulyából, és sikerült is neki. Emlékezetes alakítások sorával ajándékozta meg rajongóit, Ádámja a magyar színháztörténet egyik legjobb szerepformálása, de kiváló Prospero, Julius Caesar, Cyrano és Horatio is volt.

Népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy már életében legendák szövődtek köré, elterjedt például, hogy a másik színészóriás, Ódry Árpád törvénytelen fia. Két sokat emlegetett tulajdonsága, a színpadi alázat és a páratlan memória azonban valóban igaz volt. Az elsőre jó példa, hogy egyszer egy baleset folytán vaktölténnyel szíven lőtték a színpadon, a közönség nem is tudta, hogy a saját vére folyt végig a deszkákon, de végigjátszotta a felvonást. Emlékezőtehetsége révén pedig ő volt minden idők leghíresebb beugrója. Képes volt déltől az esti előadásig megtanulni akár főszerepet is. Amit egyszer rögzített a memóriája, az ott is maradt, szinte kitörölhetetlenül.

Ez néha még kellemetlenségeket is okozott. A Julius Caesarba például Antoniusként ugrott be, ám rosszul tanulta meg a híres sort, s a “Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni” helyett mindig “nem siratni”-t mondott. S bár az egész gyászoló gyülekezet súgott már neki, hiába, ezt az egy szót minden előadáson rosszul mondta. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.