80 éves DOBOS ATTILA

2021. április 27-én 80 éves DOBOS ATTILA zeneszerző és fogorvos

Fiatalon párhuzamosan készült orvosi hivatására és zenei karrierjére, s ez utóbbiban sokáig nagyobb sikereket aratott. Eredetileg ugyanis belgyógyásznak készült, és csak kényszerűségből lett fogorvos, ráadásul a diploma megszerzése után vidékre irányították, ám az ottani állást nem fogadta el, ami akkoriban főbenjáró bűnnek számított, el is tiltották hivatása gyakorlásától. Még szerencse, hogy akkor már ismert komponista volt – ezért is nem akart vidékre költözni. Pest viszont a lábai előtt hevert, pontosabban nem is az ő, hanem felesége, Mary Zsuzsi lábai előtt, aki a Mama című dalával ritkán látható népszerűségre tett szert. De Dobos Attila tehetségét dícséri A boldogságtól ordítani tudnék, a Nyári zápor, az Isten véled édes Piroskám, a Minden ember boldog akar lenni és az Annál az első ügyetlen csóknál című sláger is.

Sikereik csúcsán, 1970-ben aztán elhagyták az országot, akkori szóhasználat szerint disszidáltak, s emiatt sokáig a nevüket sem nagyon lehetett kiejteni itthon. Az akkori NSZK-ban kezdtek új életet, ami az ő esetében duplán igaz volt, mert a zenét hobbi szintre csökkentve mégiscsak fogorvos lett. Házassága a közös gyerek születése ellenére hamar megromlott, ám szakmailag a csúcsra jutott. Évek alatt felépített egy jólmenő magánklinikát, s amikor már komoly szaktekintélynek számított, ismét váltott, kalandvágyból hazaköltözött. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.