Mai évfordulóink – 2021. április 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. április 28., szerda

a Nap kél 5.32, nyugszik 19.52 – a Hold kél 21.53, nyugszik 6.23 órakor

mottó: “Becsületesnek lenni a legjobb üzlet.” Jókai Mór

– Valéria napja. A latin Valerius férfinév női párja. A Valeria különben az ókorban “magyar” vonatkozású is volt, hiszen így hívták Pannonia egyik tartományát, ide tartozott a Balaton és Pécs, az akkori Sopianae. Ma Pál, Patrícia és Teodóra nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma van Grignion De Montfort Szent Lajos-Mária és Chanel Szent Péter ünnepe. A hosszú nevű szent híres vándorhitszónok és népmisszionárius volt, s életét különleges természetfeletti jelenségek kísérték. Remekül írt, A szentolvasó, Szűz Mária titka és A tökéletes Mária-tisztelet című könyve magyarul is megjelent. 1716-ban hunyt el. A francia Chanel Péter marista misszionárius volt, és a dél-tengeri Wallis és Futuna-szigeten hirdette az igét. Nem volt könnyű dolga az őslakók között, és hiába gondozta önfeláldozóan a betegeket, hiába tanítgatta lelkesen a gyerekeket, végül 1841-ben két futunai bennszülött a saját kunyhójában agyonverte.

Ma: – Ma van Állatorvosok Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 55 éve hunyt el HEGYI BARNABÁS operatőr. Ő fényképezte a magyar filmművészet legjelentősebb alkotásainak zömét, például a Valahol Európában, a Ludas Matyi és a Körhinta című alkotásokat.

– 45 éve hunyt el RICHARD ARTHUR WARREN HUGHES walesi író és költő. Leghíresebb regénye a Szélvihar Jamaikában, s ő írta a világ első hangjátékát Veszély címmel, amelyet a BBC sugárzott 1924. január 15-én.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves MIZSÉR ATTILA öttusázó. Édesapja, a neves öttusaedző, Mizsér Jenő ismertette meg a sportággal, kezdetben természetesen a háromtusával, amelynek ifjúsági bajnokaként bizonyította először tehetségét. Idővel remek lövész és lovas is lett, így az öttusában is szép reményekkel kezdett versenyezni, s huszonnégy évesen már egyéni világbajnokként a sportág elitjének élvonalába ért. Később nyert vébé-aranyakat csapatban és váltóban is, különösen emlékezetes volt az 1989-es budapesti világbajnoki szereplése, amikor a csapat és váltó aranyérmét is a nyakába akasztották. A népszerű Rizsa legnagyobb sikere persze olimpiai aranya, amelyet Szöulban, csapatban szerzett.

– 40 éves JESSICA ALBA amerikai színésznő, A bambanő, a Sötét angyal, a Sin City, A nyelvtanárnő és a Fantasztikus négyes című film szereplője. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éves ANN-MARGRET svéd származású amerikai színésznő, a Tommy, a Volt egyszer egy tolvaj, A vágy villamosa, A szomszéd nője mindig zöldebb, a Még zöldebb a szomszéd nője, a Minden héten háború és az Amerikai taxi című film szereplője. Ma ünnepel még:

– AUTH CSILLA (1972) énekesnő, a Katona Klári-féle Vigyél el és a Bon-Bon-os Szolnoki Péterrel énekelt Féltelek című dal előadója.

– PENELOPE CRUZ (1974) spanyol színésznő, az Eleven hús, a Mindent anyámról, A meztelen Maya, a Vanília égbolt, a Corelli kapitány mandolinja, a Betépve, a Gothika, a Szahara, a Volver és a Las Bandidas című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.