Mai évfordulóink – 2021. április 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. április 30., péntek

a Nap kél 5.29, nyugszik 19.55 – a Hold kél -, nyugszik 7.42 órakor

mottó: “Sors kénytelenségétől békében tűri el az ember azt, mi emberektől jőve tűrhetetlennek látszik.” Wesselényi Miklós

– Katalin és Kitti napja. A Katalin eredete az ókori Egyiptomba nyúlik vissza, a görögök Aeikatherine formában tőlük vették át, jelentése: mindig tiszta. A magyarba a német Katharina közvetítésével került. A Kitti a Katalin angol becézésének önálló névvé válásával alakult ki. Ma Hilda, Ildikó, Mariann, Tivadar és Zsófia nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma tartják névnapjukat.

– Ma emlékezünk V. Szent Pius pápára, aki főinkvizítorból lett katolikus egyházfő 1566-ban, 62 évesen lépett trónra. Folytatta a trienti zsinat határozatainak végrehajtását, és hatéves uralkodása alatt számos nagy jelentőségű határozatot hozott. Megjelentette a Római Katekizmust, közreadta a Római Breviáriumot, a Római Misekönyvet, és bizottságot hozott létre, hogy kritikai kiadás alá rendezzék a latin és görög nyelvű Szentírást, azaz a Vulgatát és a Szeptuagintát. De a nevét mégis főként az őrizte meg, hogy ő kovácsolta össze a Szent Ligát, amely a lepantói csatában legyőzte a törököket. 1572-ben hunyt el.

Ma: – Ma van a Méhek Napja hazánkban.
– Ma van Hollandia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 350 éve a legfőbb résztvevők kivégzésével véget ért a WESSELÉNYI-ÖSSZEESKÜVÉS. Zrínyi Péter, Nádasdy Ferenc és Frangepán Ferenc lett a megtorlás áldozata, Wesselényi Ferenc nádor még a szervezkedés leleplezése előtt meghalt.
– 145 éve adták át a MARGIT-HIDAT.
– 120 éve mutatták be az első MAGYAR JÁTÉKFILMET, A tánc-ot. * * *

– 370 éve született DE LA SALLE SZENT JÁNOS francia pap. Egy leányiskola vezető munkatársaként ismerkedett meg az oktatás fontosságával, s hogy a tanítás színvonalát emelje, tanítóképzőt alapított előbb lányok, majd fiúk részére. Hamarosan jelentős sikereket könyvelhetett el, így iskoláinak száma szépen gyarapodott. 1680-ban így jött létre az “iskola-testvérek társulata”, amely pápai megerősítést kapott, őt magát pedig 1900-ban szentté avatták.

– 120 éve született Budapesten ORTH GYÖRGY labdarúgó. A Vasasban kergetett először labdát, majd az MTK középcsatáraként szerzett országos hírnevet. Természetesen bekerült a válogatottba is, s csak azért játszott mindössze harmincszor a nemzeti tizenegyben, mert egy bécsi mérkőzésen súlyosan megsérült. Kényszerű visszavonulása után edző lett, s bejárta a világot, dolgozott Olaszországban, Németországban, s egy sor dél-amerikai országban. Végül Portugáliában hunyt el.

– 25 éve hunyt el KERESZTURY DEZSŐ költő, író, kritikus, irodalomtörténész és műfordító. Az Eötvös-kollégium tagjaként magyar-német szakos tanári, majd bölcsészdoktori oklevelet szerzett. 1929- től 1936-ig a berlini egyetem magyar lektora, 1936 és 1945 között az Eötvös-kollégium tanára, majd három éven át igazgatója, később a Pester Lloyd kulturális rovatának szerkesztője volt. 1945-ben részt vett az Írószövetség megalapításában. 1945 és 1947 között vallás- és közoktatásügyi miniszterként dolgozott. A magyar kultúra mindenese volt, hiszen szerteágazó munkásságának fő állomásait, érdeklődési körének tárgyait még felsorolni is lehetetlenség. Amint egy kritikusa írta: “Aligha van a magyar művelődésnek akár csak középszintjén is olyan ember, aki ne tudná személyéhez a különböző tevékenységek egész sorát kapcsolni”.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves XVI. KÁROLY GUSZTÁV svéd király. Az Uppsalai Egyetemen szociológiát tanult, majd egy igazi királyfihoz méltóan katonaiskolába járt. Fess fiatalember lett belőle, s az 1972-es müncheni olimpián megismerkedett egy hét nyelven beszélő – sőt, a süketnémák jelbeszédét is ismerő – lánnyal, a német Szilviával, akit fehér lova nem lévén, repülőgépére ültetett, s hazavitte messzi országban lévő csodálatos palotájába. Időközben pedig meghalt az öreg király, VI. Gusztáv Adolf, a királyfi pedig XVI. Károly Gusztáv néven trónra lépett. Majd feleségül vette szerelmét, s azóta is boldogan élnek, amíg meg nem halnak…

– 75 éves DON SCHOLLANDER amerikai úszó, ötszörös olimpiai bajnok, a gyorsúszószámok 13-szoros világcsúcstartója, 1964-ben a világ legjobb sportolója.

– 60 éves ISIAH THOMAS amerikai kosárlabdázó, az 1989-ben és 1990-ben bajnokságot nyert Detroit Pistons vezéregyénisége, máig a gólpassz-örökranglista negyedik helyezettje.

– 65 éves LARS VON TRIER dán színész, rendező, A bűn mélysége, A Birodalom, a Táncos a sötétben, a Hullámtörés, az Öt akadály, a Dogville és a Manderlay című film rendezője. Ma ünnepel még:

– KIRSTEN DUNST (1982) amerikai színésznő, a Kisasszonyok, az Interjú a vámpírral, az Amikor a farok csóválja, a Hajrá csajok, a Kihevered, haver, az Egy makulátlan elme örök ragyogása, az Elizabethtown és a Pókember-filmek szereplője.

– NÁDAS GYÖRGY (1962) színész, humorista, Markos György partnereként számos népszerű kabaréjelenet, paródia, rádió- és tévéműsor szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.