120 éve született SZERB ANTAL

2021. május 1-jén 120 éve született SZERB ANTAL író, irodalomtörténész

A magyar irodalom egyik legműveltebb alkotója volt, óriási tudásán mindenki elképedt, aki találkozott vele. Ennek ellenére nem volt magányos szobatudós, megközelíthetetlen cédulázó, sőt. Ő volt a társaság központja, szellemes csevegő és gáláns világfi. Minden írásán átsüt jellegzetesen finom humora és páratlan intelligenciája. Ezért nemcsak A Pendragon legenda, az Utas és holdvilág, vagy A királyné nyaklánca című szépirodalmi műveit nem lehet letenni, de még a Magyar irodalomtörténet és A világirodalom története című tudós munkái is lebilincselő olvasmányok.

Talán mert állandóan kísérletezgetett, ő maga szinte irtózott a szokványos mindennapiságtól, amint egyik regényhősével ki is mondatta: “Sohsem sikerült kinövekednem abból a kamaszkori állapotból, amikor az ember szinte kísérletezve ölti magára a különböző személyiségeket. Magam is megdöbbenek olykor, ha végignézem lelki gardrobom gazdagságát.” Szerette az élet szépségeit, nem véletlenül írta az Utas és holdvilág utolsó soraiban, hogy “Életben kell maradni…. És ha az ember él, még mindig történhetik valami”. Neki nem sikerült megúsznia. Pedig szinte mindenki szerette, kevés rokonszenvesebb embert ismer a magyar kultúrtörténet. A balfi munkatáborban mégis puskatussal verte agyon egy továbbszolgáló magyar őrmester.

Jellemző Szerb Antal kiváló jellemére, hogy bár lefagytak az ujjai, nem volt cipője, s a barátai elintézték, hogy fedett helyen dolgozhasson, ő mégis sáncásásra jelentkezett: “Tudom, hogy meghalok, de köztetek akarok meghalni” – mondta a barátainak. Amikor már a halálán volt két katonatiszt hamis nyíltparanccsal ki akarta menteni a pokolból, de ő nem hagyta ott a bajban barátait, Halász Gábort és Sárközy Györgyöt. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Szerb Antal VII. Olivér és A királyné nyaklánca című könyvet kínálja, antikvár példányban. 

Az alanti képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.