Mai évfordulóink – 2021. május 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 1., szombat

a Nap kél 5.27, nyugszik 19.56 – a Hold kél 0.30, nyugszik 8.37 órakor

mottó: “Szent István óta minden magyarnak, aki az átlagon felülemelkedett, Európa volt a legfőbb szerelme.” Szerb Antal

– Fülöp és Jakab napja. A Fülöp a görög Philipposz rövidülése által keletkezett, s azt jelenti: lószerető. A Jakab bibliai név, eredetét és jelentését is homály fedi, talán azt jelenti: aki másnak a sarkát fogja. Ma Benedek és Tétény nevű ismerőseinket is köszöntsük

– Ma van Szent Walburga emléknapja. A VIII. században élt, és szent- életű családból származott, két bátyját, Willibaldot és Wunibaldot is szentté avatták, de a nagybátyja volt Szent Bonifác, a nagynénje pedig Szent Tekla és Szent Lioba. Ő a bátyjainak segédkezett, a lányok nevelésére alapított heidenheimi kolostort vezette, de később átvette a férfi kolostor irányítását is, és példamutató életével szerzett megbecsülést. Mint mondották: “Tükör akart lenni, melyben a szerzetesek eszményi példát láthatnak.” Sok csodát is tett. 779-ben hunyt el, Három emléknapja is van, ma szentté avatására emlékezünk.

Ma: – Ma van Munkavállalók Szolidaritási Napja, Május Elseje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 125 éve nyílt meg a budapesti VÍGSZÍNHÁZ.
– 140 kezdte meg működését az első budapesti TELEFONKÖZPONT.
– 150 éve jelent meg az első magyar BÉLYEG. * * *

– 120 éve született Budapesten SZERB ANTAL író, irodalomtörténész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves OLAF THON német labdarúgó. Pályafutása alatt szinte mindig a Schalke 04 játékosa volt, legnagyobb sikereit azonban a Bayern München színeiben érte el. Hat évig játszott Münchenben, és ezalatt három bajnoki címnek örülhetett, bár a berliniekkel is nyert Bundesligát. A válogatottban hol a védelem erőssége volt, hol pedig kikerült a keretből, de ebben is szerencsés; az 1990-ben világbajnoki címet szerzett gárdának éppen tagja volt.

– 75 éves JOANNA LUMLEY brit színésznő, a Shirley Valentine, a Pusszantalak, drágám, a Papás-mamás, az Elátkozott Ella és A halott menyasszony című film szereplője.

– 55 éves CHARLIE SCHLATTER amerikai színész, a Heartbreak Hotel, A szerelem menekültjei és a Rendőrakadémia – Moszkvai küldetés című film szereplője, a Halálbiztos diagnózis című filmsorozatban Jesse Travis alakítója.

– 75 éves JOHN WOO kínai származású amerikai filmrendező, A bérgyilkos, a Tökéletes célpont, a Rés a pajzson, az Ál/Arc, a Mission Impossible 2. és A felejtés bére című film készítője. Ma ünnepel még:

– GREGOR BERNADETT (1972) színésznő, a Romeo és Júlia, valamint a Magyar Elektra emlékezetes címszereplője, a már elhunyt nagyszerű operaénekes, Gregor József lánya.

– MAIA MORGENSTERN (1962) román színésznő, A tölgy, az Odüsszeusz tekintete, A hetedik szoba, az Álombánya, a Kínai védelem, valamint a Szász János rendezte Witman fiúk és a Szilágyi Andor készítette Mansfeld című film szereplője, Mel Gibson A Passió című filmjében Mária alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.