85 éve született LÁZÁR ERVIN

2021. május 5-én 85 éve született LÁZÁR ERVIN író

Élete során több lapnál is megfordult, a hatvanas évek második felében például az akkoriban nagyon színvonalas Élet és Irodalom szerkesztőségében dolgozott. De ő persze nem zsurnaliszta volt, hanem szépíró, állásait is aszerint ítélte meg mindig, hogy mennyire engedte dolgozni, azaz könyvet írni. Írt is vagy kéttucatnyit, s bízvást állíthatjuk, egyik jobb mint a másik.

Különösen meséi, gyermekkönyvei népszerűek, például a Berzsián és Dideki, a Gyere haza Mikkamakka, A hétfejű tündér vagy a Szegény Dzsoni és Árnika. Írásai a magyar nyelv gyöngyszemei, leleményes szófordulatai igazi csemegét jelentenek az erre fogékonyaknak, hőseire is könnyű ráismerni, hiszen az ő szereplője Ribizli, a virágillaton élő kutya, Violin, a fülrepesztő zenész és a tejkedvelő Szőrénszőr Tejbajszán. A Kossuth-díjat már pusztán ezen gyönyörűséges leleményeiért kiérdemelte volna, de persze, amikor odaítélték neki, rendes hivatalos indoklást is kapott. Művei természetesen nem pusztán gyermek-könyvek, a felnőttek éppúgy élvezhetik, mint a kicsik, talán még jobban is. Történetei nagyon olvasmányosak, ahhoz az elvhez tartotta magát ugyanis, hogy úgy kell megírni egy történetet, ahogy a kocsisok mesélnék az istállóban.

A 2006-ban elhunyt Lázár Ervin saját elmondása szerint sok ötletet kapott gyermekeitől, két lánya és egy fia született, s tudvalévőleg felesége is szakmabeli, Vathy Zsuzsa volt. Azt viszont kevesen tudják, hogy a négyszögletű kerekerdő a valóságban is létezik, ám akik tudják, hogy létezik, azok is azt hiszik, hogy gyermekkorának helyszínének közelében, Alsó-Rácegrespusztán van. Nos, nem ott van. A négyszögletű kerekerdő Pécel és Gödöllő között található. Bizony ám! (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.