200 éve hunyt el BONAPARTE NAPOLEON

2021. május 5-én 200 éve hunyt el BONAPARTE NAPOLEON francia hadvezér és államférfi

Egészen fiatalon lett katona, s bámulatos karriert futott be. 1795-ben már tábornokként ő verte le a monarchisták felkelését, majd messzi tájakon vezetett nagyszabású hadjáratokat, járt Egyiptomban is. 1799-ben tért haza, s csakhamar egyeduralkodója lett Franciaországnak. 1804-ben koronázták császárrá, s eltökélte, hogy meghódítja Európát. Csak a hatalmas Oroszország és a kegyetlen orosz tél tudta megállítani, majd 1813-ban elvesztette a lipcsei “népek csatáját”, s ezzel végeszakadt hatalmának. Elba szigeti száműzetéséből ugyan még sikerült visszatérnie, de a waterloo-i csatában ismét vereséget szenvedett, s a világtörténelem egyik legnagyobb hadvezére végül Szent Ilona szigetén halt meg.

Élete, s persze halála azóta egyfolytában foglalkoztatja az embereket. Sokan osztják például azt a vélekedést, miszerint “freudi eset”, s tulajdonképpen azért lett belőle nagy hadvezér, hogy a nők előtt hadisikereivel kompenzálja apró termetét. Szerelmes kapcsolataiban is tetten érhető ez, kisebbrendűségű érzését ellensúlyozandó a nőkkel szemben erőszakosabb volt mint a férfiakkal, ugyanakkor félt is tőlük. Napoleon még fiatal tiszt korában vette feleségül Joséphine-t, de mozgalmas életében nem sok ideje maradt arra, hogy szívügyeivel bíbelődjék, így a nászéjszaka utáni napon szépen el is búcsúzott az ifjú asszonytól – aki különben hat évvel idősebb volt nála -, s mint aki jól végezte dolgát elindult a csatába.

Bár Napoleon a császári cím felvételekor Joséphine-t is császárnévá koronáztatta, később nehéz szívvel ugyan, de elvált tőle. A császár ugyanis azt tartotta, hogy a nő vakon vesse alá magát a férfi akaratának, s ha ezt nem tette meg, félretolta az útjából, mert mint mondotta: “a politikában ismeretlen fogalom a szív, csak a fej számít”. Így aztán Napoleon és Joséphine 1809-ben elváltak, pedig a császár szenvedélyesen szerette feleségét, a rettegett hadvezér még azt is megbocsátotta neki, hogy rendszeresen megcsalta. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Napóleon bukása és a bécsi kongresszus című könyvet kínálja 30% kedvezménnyel. Kínálja továbbá a Királyi házak sorozat Napóleon kötetét, Tarle híres életrajzi könyvét, az Így élt Napóleon című könyvet az ifjúságnak, valamint a Napóleont és az édesanyját bemutató Letizia című könyvet antikvár példányokban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.