Mai évfordulóink – 2021. május 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 10., hétfő

a Nap kél 5.14, nyugszik 20.08 – a Hold kél 4.55, nyugszik 18.48 órakor

mottó: “Az emberek nem rosszak, hanem buták, ennélfogva megjavításuk eszköze nem az erkölcsi intelem, hanem értelmük megnyitása a jó előtt.” Sebastian Brant

– Ármin és Pálma napja. Az Ármin germán eredetű név, a latinos formában ismert Arminiusból származik. Arminius az ókori Róma északi határvidékein élt germán keruszk törzs fejedelme volt, legendás csatában ő győzte le Verus seregét. A Pálma a növény latin nevéből az olaszban kialakult női név átvétele. Ma Antónia, Elek és Teofil nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Avilai Szent János emléknapja. 1499-ben vagy 1500-ban született Dél-Spanyolországban, gazdag család sarjaként. Egy bikaviadalt nézve határozta el, hogy szerzetes lesz, gazdag örökségét szétosztotta a szegények között, és vándorprédikátor lett. A leghíresebbek egyike, nagyhatású beszédei nyomán tömegesen tértek meg az emberek, köztük a később szintén nagy tekintélyt szerzett Istenes Szent János. Sok neves barátja volt, például Loyolai Szent Ignác, Alcantarai Szent Péter és Avilai Nagy Szent Teréz. Fennmaradtak levelei és írásai, például örökbecsű mondása: ” Ne fordítsuk el tekintetünket Istentől, ha nem akarunk megvakulni!”

Ma: – Ma van a Madarak és Fák Napja.
– Ma van Magyarországon a Mentők Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 380 éve hunyt el JOHAN BANÉR svéd hadvezér. A királyi udvarban nevelkedett, s már fiatalon komoly harci babérokat szerzett, pályája csúcsán pedig a király jobbkeze volt. Nagy szerepet játszott Augsburg és München elfoglalásában, majd ő tört be Csehországba, s fogta ostrom alá Prágát. Miután 1639-ben a chemnitzi csatában megverte a császári csapatokat, a svédeké lett Németország nagy része. A Regensburgban megbújt birodalmi rendek csak annak köszönhették megmenekülésüket, hogy nem tudott átkelni a Dunán. Korának legvitézebb hadvezére volt, kortársaitól kiérdemelte “a svéd oroszlán” jelzőt.

– 500 éve hunyt el SEBASTIAN BRANT német író. Világhíres alkotása a Bolondok hajója című szatirikus verses műve, amely óriási közönségsikert aratott. A megjelenése utáni száz évben több mint negyedszáz kiadást ért meg, azaz négy évente egyszer kinyomtatták, amely szinte példa nélküli az irodalomtörténetben. Több nyelvre lefordították, s mint a “bolondirodalom” első alkotása Erasmus halhatatlan művének is előfutára lett.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves DONOVAN skót rockzenész. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 55 éves JONATHAN EDWARDS brit atléta, világ- és Európa-bajnok, a sydney-i olimpián a hármasugrás aranyérmese.

– 60 éves JOHANNA TER STEEGE holland színésznő, a Nyomtalanul, a Halhatatlan kedves, valamint a Szabó István rendezte Találkozás Vénusszal és az Édes Emma, drága Böbe című film szereplője. Ma ünnepel még:

– BONO /Paul Hewson/(1960) ír rockzenész, a U2 együttes vezéregyénisége, énekese és dalszerzője.

– LINDA EVANGELISTA (1965) kanadai topmodell, a világ egyik leghíresebb manökenje.

– LANG GYÖRGYI (1957) énekesnő, a nehézsúlyú Pa-Dö-Dö együttes egyik fele.

– ERIK PALLADINO (1968) amerikai színész, a nálunk is népszerű Vészhelyzet című filmsorozatban Malucci doktor alakítója.

– MARINA VLADY (1938) francia színésznő, a Hűtlen asszonyok, A boszorkány, A hazug lány, A méhkirálynő, a Jancsó Miklós rendezte Sirokkó és a Tviszt Moszkvában című film szereplője, a legendás orosz kobzos, Vlagyimir Viszockij özvegye.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.