40 éve hunyt el BOB MARLEY

2021. május 11-én 40 éve hunyt el BOB MARLEY jamaikai rockzenész, énekes, gitáros

Talán még a könnyűzene iránt kevésbé érdeklődők is ismerték, ha másról nem is, a frizurájáról bizonyosan. Ahogy mondani szokás; jellegzetesen karibira vette a figurát, pedig valójában az Egyesült Államokban nevelkedett, s csak az anyja révén, félig volt jamaicai, igaz ennek később nagy hasznát vette. Amikor ugyanis behívták az amerikai hadseregbe, hogy Vietnamba küldjék, inkább visszatért Jamaicába. Sokáig kellett várnia, amíg felfedezték, de akkor hamar nemzetközi hírnévre tett szert. A reggae koronázatlan királyaként járta a világot, ezt a stílusú zenét tulajdonképpen ő terjesztette el mindenhol. Egészen pontosan fogalmazva zenéje nem is hagyományos reggae, hanem az ún. rasta volt. A rastafarian tulajdonképpen egy vallás, amely a kopt kereszténységben gyökerezik, maga a szó pedig az egykori etióp császár, Hailé Szelasszié amhara nevéből, a Ras Tafariból ered, s a hit tanítása egy fekete király eljövetelét jósolja. Bob Marley ennek a hitnek volt a legnagyobb művésze, aki a rastafarianizmust egész életével hirdette. Ezért fonta félméteres fürtökbe a haját, s öltözete is kultikus jegyeket jelképezett. Világhíres dala a No Woman No Cry, a Buffalo Soldier, a Redemption Song és Three Little Bird, s együttese a Wailers is remek csapatnak számított, egy ideig tagja volt Peter Tosh, a reggae másik, már szintén halott klasszikusa. Jamaicában valóságos nemzeti hős volt, akitől a politikusok is rettegtek. Még merényletet is elkövettek ellene, de túlélte. Végül a rák végzett vele 36 évesen. Halálos ágyán megkapta a legmagasabb jamaicai kitüntetést, halála után pedig utcát neveztek el róla. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, könnyűzenei, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.