Mai évfordulóink – 2021. május 12.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 12., szerda

a Nap kél 5.11, nyugszik 20.11 – a Hold kél 5.36, nyugszik 20.59 órakor

mottó: “Az unalmas órákat semmi sem űzi el jobban, mint ha az ember a saját magában lejátszódó változásokat figyeli.” Joseph Conrad

– Pongrác napja. A görög Pankratioszból származik, amelynek jelentése: övé minden hatalom. A latin is átvette, fennkölt jelentése miatt pedig a kereszténység elterjesztette. Ma Ince, Viktor és Zsanett nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Szent Pongrác római vértanúra emlékezik, s ma van Szent Néreus és Achilleus vértanúk emléknapja is. Pongrác a hitét bátran vállaló keresztény ifjú volt, s mivel nem áldozott a pogány isteneknek, Diocletianus császár megölette. Pongrác az első fagyosszent. Néreus és Achilleus római testvérpár volt, katonák, akiket keresztény hitükért öltek meg. Nem tudjuk mikor, talán Pongráchoz hasonlóan Diocletianus alatt. Az egyik hagyomány szerint a császár unokahúgával, Domitillával együtt száműzték őket Pontia szigetére, s végül ott gyilkolta meg őket Domitilla férje, Titus Flavius Clemens.

– Pongrác az első fagyosszent, aki társaival együtt bosszút esküdött az emberek ellen, ezért évente visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést.

Ma: – Ma van az Ápolók Nemzetközi Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született JOSEPH BEUYS német képzőművész. A modern művészet világhíres alkotója volt, alkotásaival sokszor meghökkentette a közönséget. Műveiből nálunk is nyílt kiállítás.

– 90 éve hunyt el EUGENE YSAYE belga hegedűművész. Korának iskola- teremtő virtuózai közé tartozott, akiről még az egy ideig zenekritikusként dolgozó Bernard Shaw is elismeréssel írt. Igaz, hogy a maga ironikus módján, de ez is nagy szó. A világjáró művész hazánkba is eljutott, a Vigadóban mutatkozott be a magyar közönségnek 1883. december 7-én. 1902-ben szintén Budapesten adott koncertet, 1903-ban pedig három Beethoven szonátaestet tartott a Royal Szállóban. Ekkor írta művészetéről a híres író és zenekritikus, Csáth Géza, hogy: “Valami kontemplatív bölcsességet és egyszersmind férfias energiát találtunk a játékában”. Népszerűségére és tekintélyére jellemző, hogy sok kiváló zeneszerző ajánlotta neki műveit, például César Franck az A-dúr hegedűszonátát, Debussy pedig a g-moll vonósnégyest.

– 380 éve hunyt el THOMAS WENTWORTH angol államférfi, Strafford grófja. Írország helytartója, majd a skótok ellen vonult királyi sereg fővezére volt. Az ún “hosszú parlament” alkotmánysértés miatt perbe fogta, halálra ítélték, de a király vonakodott aláírni hű embere kivégzési parancsát. Végül maga Strafford kérte a királyt, hogy az ország nyugalma érdekében írja alá az okmányt, így a Tower udvarán lefejezték.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves STEPHEN BALDWIN amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves JAMIE LUNER amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– EMILIO ESTEVEZ (1962) amerikai színész, A kívülállók, a Zsarulesen, a Szabad préda, a Kerge kacsák és a Mission: Impossible című film szereplője, a Tökös ötös című film írója, rendezője és szereplője, Martin Sheen fia, Charlie Sheen testvére.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.