515 éve hunyt el KOLUMBUSZ KRISTÓF

2021. május 20-án 515 éve hunyt el KOLUMBUSZ KRISTÓF olasz tengerész

1992-ben, Amerika felfedezésének 500. évfordulója kapcsán tanulmányok egész sora jelent meg a genovai tengerész világraszóló útjáról, életének azonban jócskán maradtak még jórészt feltáratlan titkai. Talán kevesen tudják például, hogy amikor fiatalon elhagyva szülővárosát Portugáliába hajózott, kis híján vízbefúlt, amikor az olasz kereskedőhajókat megtámadta egy francia hajóraj.

Ezért azután azt is mondhatjuk, hogy Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusznak sikerült az égő hajóról a vízbe ugrania, s jó úszó lévén nem veszett a habokba. Ez persze túlzás, amiként az is, hogy Amerika felfedezése mögött egy asszony kezét keressük. Jelesül Kolumbusz anyósáét, akinek szerepére a történetírás mindeddig igazságtalanul kevés figyelmet fordított, pedig ő indította el az Amerika felé vezető úton. Kolumbusz felesége ugyanis egy régi olasz tengerész család lánya volt, Felipa asszony felmenői már száz évvel korábban is szelték a habokat, így a család számos értékes útibeszámolót, feljegyzést, hajónaplót őrzött. Ezeket az iratokat azután a jószívű anyós Kolumbusznak adta, aki elgondolkodtató részekre bukkant benne. Az egyik beszámolóban például arról olvasott, hogy egy Perestrello az Azori-szigetektől Írország felé hajózva a nyílt óceánon csendes vizekre bukkant, amelyet azzal próbált magyarázni, hogy a nyugat felől fújó szeleket egy nagy kiterjedésű szárazföld csendesíti le.

Ez azután szöget ütött Kolumbusz fejébe, s újabb adalékként könyvelte el annak a feltevésének a bizonyítására, hogy nyugat felé hajózva eléri a kelet-ázsiai szárazföldet. Teljesen világos tehát, hogy Amerika felfedezése nem is Kolumbusznak, hanem az anyósának az érdeme. (Kalendárium Press)

 

A  Királyi vérvonal című könyv 30% kedvezménnyel, az Így élt kolumbusz című pedig antikvár példányban rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.