Mai évfordulóink – 2021. május 21.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 21., péntek

a Nap kél 5.00, nyugszik 20.22 – a Hold kél 13.51, nyugszik 2.50 órakor

mottó: “Az ember vágyait világi dolgokban úgy ki lehet elégíteni a bőséggel, hogy megcsömörlik tőle, kivéve a sok tudást.” Albrecht Dürer

– Konstantin napja. Latin eredetű név, s bár eredeti jelentése – amint az egykori matek órákról is jól ismerhetjük – szilárd, állandó, a név az ókori Rómában a híres Constantius családhoz tartozó személyeket jelölte. A Konstantint különben lefordították magyarra, ebből lett a Szilárd nevünk, de megmaradt a latinos formában is. Ma András, Teofil, Tibold és Timót nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Nagy Konstantin római császárra emlékezünk. Ő nyitott új fejezetet az emberiség történetében azzal, hogy államvallássá tette a kereszténységet Rómában. Történt pedig, hogy 312-ben egy csata előtt álmot látott; fesse Isten jelét a harci zászlókra, majd világos nappal a sereg szeme láttára egy felirat jelent meg az égen: “E jelben győzni fogsz!” S így is történt. De pogányként is van történelmi cselekedete; 321-ben a Napkultusz híveként a hét egyik napját a Nap ünnepévé, s egyben kötelező pihenőnappá nyilvánította, s ez a “dies Solis”, a Nap napja – a Sunday vagy a Sonntag – a mi vasárnapunk.

Ma: – Ma van a Magyar Honvédelem Napja.
– Ma van Szeged Napja.
– Ma van Montenegro nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 550 éve született ALBRECHT DÜRER német festő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 105 éve hunyt el GÖRGEY ARTUR honvédtábornok. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves FREI TAMÁS riporter. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 90 éves GÉCZY DOROTTYA színésznő, a Dúvad, az Álmodozások kora és a Cha-cha-cha című film szereplője.

– 55 éves FRANCOIS OMAM-BIYIK kameruni labdarúgó, az 1994-es világbajnokságon nagy feltűnést keltett válogatott csatára. Ma ünnepel még:

– FAIRUZA BALK (1974) amerikai színésznő, a Szegény kis gazdag lány, a Leszámolás Denverben, a Dr. Moreau szigete, a Bűvölet, A vizesnyolcas, az Amerikai história X és a Majdnem híres című film szereplője.

– MUTYA BUENA (1985) filippin-angol popénekesnő, a Sugababes volt tagja.

– DOLLY (1949) énekesnő, a Hungária együttes, majd a Dolly Roll énekesnője.

– LISETTE MORELOS (1978) mexikói színésznő, a hazánkban is népszerű Acapulco szépe című filmsorozatban Ana Cristina és a nálunk szintén ismert Camila című sorozatban Ingrid alakítója.

– EDUARDO VERASTEGUI (1974) mexikói színész, a magyar képernyőkre is eljutott Acapulco szépe című filmsorozat férfi főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.