100 éve született BÁRDY GYÖRGY

2021. május 26-án 100 éve született BÁRDY GYÖRGY színész

Diákszínjátszóként ismerkedett meg a színészmesterséggel, s parodistaként szerzett országos ismertséget. Az idősebbek még emlékezhetnek híres figurájára, Gugyerákra, amely kishíján rajta is ragadt. Jó érzékkel hagyta abba a kabarét, s ezután “komoly” feladatokat is kaphatott.

De általában így is rá osztották az intrikus, gonosz szerepeket, az Egri csillagokban például ő volt a félszemű Jumurdzsák. Várkonyi Zoltán különben igen sokra tartotta – méltán -, több filmjében szerepeltette, játszott az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán című művében is. Későbbi filmjei közül a Bob herceg, a Hét tonna dollár és a Retúr emelkedik ki. Első színházi sikereit is atyai jóbarátjának, Várkonyi Zoltánnak köszönheti, de később a Madách Színházban Horvai István is elhalmozta szerepekkel, akkoriban a hónap minden napján színpadon volt.

Magánélete fiatalon igencsak viharosan zajlott, aztán lehiggadt, bár a mozgást szerette, hát évtizeden át teniszezett. Idősebb korában szívesen üldögélt értékes antik bútorokkal berendezett házában, és békésen pipázgatott. Egyébként saját maga által restaurált és nagy figyelemmel gondozott bútorai nagyon értékesek, íróasztala több mint négyszáz éves, Bethlen Gábor korából való, és volt olyan falitükre, amelyben egykoron a pápa nézegette magát. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.