Mai évfordulóink – 2021. július 17.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. július 17., szombat

a Nap kél 5.04, nyugszik 20.35 – a Hold kél 13.12, nyugszik 0.01 órakor

mottó: “Király se lennék ott, ahol nem vagyok szabad.” Phaedrus

– Endre és Elek napja. Az Endre eredete körül van némi bizonytalanság, bizonyára német név, és az Andreas egyszerűsített változatából, az Endres-ből ered. Az Elek névről még ennyit sem tudunk, teljesen ismeretlen a múltja, csak annyi biztos, hogy nagyon régi. Jobb híján a görög Alexiosszal hozták kapcsolatba, tévesen. Ma Magdolna és Róbert nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma van Szent András és Szent Benedek ünnepe. Mindkét szent magyar szerzetes, illetve remete volt, egy Trencsén melletti barlangban éltek. Külön-külön, előbb András, majd az ő helyébe lépve Benedek, akit végül rablók öltek meg. Az ő tiszteletükre alapította 1224-ben Jakab nyitrai püspök a szkalkai bencés apátságot. Azon kevés emberek közé tartoznak, akiket mind a magyarok, mind a szlovákok egyformán tisztelnek. Feltétlenül meg kell emlékeznünk ma ünnepén Postel Szent Mária-Magdolnáról is, mert 1807-ben ő alapította az Irgalmas Iskolanővérek kongregációját. Előre megmondta halála napját, s 1846-ban e napon meg is halt.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született KOHUT VILMOS labdarúgó. A Ferencváros játékosa volt, csapatával négy bajnoki aranyat szerzett, de megnyerték a magyar kupát is. A magyar labdarúgás akkoriban világszínvonalon állt, így a Fradival elhódította a Közép-Európai Kupát is, az 1938-as világbajnokságon pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába. Mert természetesen tagja volt a válogatottnak is, huszonötször játszott nemzeti színeinkben. Pályája végefelé külföldre szerződött, s évekig az Olympique Marseille színeiben rúgta a labdát.

– 100 éve született Budapesten SZENES HANNA költőnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 170 éve hunyt el EGRESSY BÉNI színész, író, a Szózat megzenésítője. Korának legkiválóbb magyar dalszerzője, Petőfi verseinek első megzenésítője volt. Számos csárdást, körmagyart és magyar nótát szerzett, s Erkel Ferenc három operájának – a Bátori Máriának, a Hunyadi Lászlónak és a Bánk bánnak – a szövegkönyvét is ő írta. Nagyon sokat fordított: több mint ötven színművet és tizenkilenc opera szövegkönyvet ültetett magyarra.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves GARACZI LÁSZLÓ író és költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 70 éves LUCIE ARNAZ amerikai színésznő, A dzsessz-énekes, a Gyermekrablás és a Rád vagyok kattanva című film szereplője. Ma ünnepel még:

– DAVID HASSELHOFF (1952) amerikai színész, az Óvatlan fejvadász, a Lavina, a Kétbalkezesek és a Véres leszámolás című film szereplője, a magyar tévékben is vetített Knight Rider és Baywatch című filmsorozatok főszereplője.

– CAMILLA PARKER-BOWLES (1947) cornwalli hercegnő, Károly walesi herceg felesége.

– DONALD SUTHERLAND (1935) kanadai színész, a hazai mozikban is vetített Amerika fegyverben, a Kegyetlen hegycsúcs, A parazita, A vírus, a Kelly hősei, A sas leszállt, a Klute, a Tű a szénakazalban, a Huszadik század, az M.A.S.H., A piszkos tizenkettő, a Casanova, A nagy vonatrablás és a Lánglovagok című film szereplője.

– JOHN VENTIMIGLIA (1963) amerikai színész, a Maffiózók című filmsorozatban Artie Bucco alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.