Elhunyt RÁDAY MIHÁLY

Elhunyt RÁDAY MIHÁLY operatőr, rendező

Az ELTE művészettörténet-magyar szakára járt, de amióta 13 évesen megkapta első fényképezőgépét, érdekelte a fotó, a film is. Ezért aztán jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező-operatőri szakára is, s előbb ott szerzett oklevelet – bölcsészdiplomáját csak húsz év múlva kapta kézhez. Operatőrként a Magyar Televízióban kezdte, és a sors ajándékának tartja, hogy filmezhette szeretve tisztelt édesapját, a legendás színészt, Ráday Imrét.

Sokáig “csak” operatőrként volt ismert a neve, bár meglehetősen jól csengett, hiszen olyan filmek elkészítésében közreműködött, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy az Amerikai komédia. A nagyközönség azonban 1979-ben ismerte meg igazán, amikor Unokáink sem fogják látni címmel elindította nagy feltűnést keltett városvédő műsorát. Lelkes tevékenysége révén nemcsak népszerűséget, de tekintélyt is szerzett, megválasztották a Budapesti Városvédő Egyesület elnökévé, a Város- és Faluvédők Szövetségének alelnökévé, 1990-ben még az Országgyűlésbe is bekerült. Az idén Budapest díszpolgára lett.

Tekintélyét mutatta, hogy annak idején a rendszeresen jelentkezett Az 1848-49-es szabadságharc emlékhelyei című tévésorozatát politikai ellenfelével, Katona Tamással közösen készítette, a legnagyobb egyetértésben éveken át. A magánélete is nélkülözte a viharokat, boldogan élt a feleségével, Ruttka Andrea textilművésszel, akivel három gyermeket neveltek fel. Ráday Mihály 79 évet élt. (Kalendárium Press)

This entry was posted in elhunyt, halálhír. Bookmark the permalink.