Mai évfordulóink – 2021. augusztus 7.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 7., szombat

a Nap kél 5.30, nyugszik 20.09 – a Hold kél 3.42, nyugszik 20.04 órakor

mottó: “Az ember akkor a legmagányosabb, ha otthon maradt az erszénye.” Mata Hari

– Ibolya napja. Magyar név, s egészen meglepő módon a hasonló hangzású virágnévből alakult ki. Ma Arabella, Donatella és Ulrik nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Thienei Szent Kajetán emléknapja. Gaetano de Thiene olasz grófi család sarja volt, de 36 évesen papnak állt, és attól fogva nagy szegénységben, csak a hitének élt. 1524-ben Rómában ő alapította a teatinusok rendjét, amely hamar nagy tekintélyt szerzett. Kajetán 1747-ben e napon hunyt el, és sokfelé máig a gondviselés szentjeként tisztelik. Ma van II. Szent Sixtus ünnepe is. A III. században élt római pápa volt, aki vértanúságot szenvedett. Valerianus császár ugyanis úgy vélte eredményesen harcolni a kereszténység ellen, ha főpapjait meggyilkolja, mert akkor szétszéled a nyáj. Sixtust a szentmiséről hurcolták el lefejezni.

Ma: – Ma van Elefántcsontpart nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 145 éve született MATA HARI holland táncosnő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 915 éve hunyt el IV. HENRIK német király és római császár. Uralkodása a pápasággal a hatalomért folytatott harc jegyében telt, VII. Gergely pápa ki is közösítette, feloldozását a híres Canossa-járással kellett kikönyörögnie. Igaz később ismét egyházi átok alá vették, úgyhogy szegényt el sem temethették tisztességesen.

– 200 éve hunyt el BRUNSWICK KAROLINA angol királyné. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– CSAPÓ VIRÁG (1968) színésznő, korábban a napokban megszűnt Barátok közt című filmsorozatban Novák Éva alakítója.

– DAVID DUCHOVNY (1960) amerikai színész, a nálunk is nagyon népszerű X-akták című filmsorozat főszereplője; Mulder ügynök alakítója.

– JOHN GLOVER (1944) amerikai színész, a Smallville című filmsorozatban Lionel Luthor alakítója.

– HAROLD PERRINEAU (1963) amerikai színész, a Lost – Eltűntek című filmsorozat szereplője.

– CHARLIZE THERON (1975) dél-afrikai színésznő a Nyomul a banda, Az ördög ügyvédje, a Sztárral szemben, a Joe, az óriásgorilla, az Egyedül nem megy, az Árvák hercege, a Hulla, hó, telizsák, a Férfibecsület, a Bagger Vance legendája, A Jade skorpió átka, a Csapdában, Az olasz meló, a Peter Seller élete és halála, valamint a North Country című film szereplője, A rém című filmben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díj kitüntetettje.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.