200 éve hunyt el BRUNSWICK KAROLINA

2021. augusztus 7-én 200 éve hunyt el BRUNSWICK KAROLINA angol királyné

A braunschweigi herceg lánya volt, s a főúri körökben bevett szokás szerint akarata ellenére adták hozzá az angol trónörököshöz, György herceghez. Az ő esetükben azonban az ellenszenv túlment a megszokott mértéken, a házaspár elképesztő dolgokat művelt az alattvalók szeme láttára.

A walesi herceg már a házasságkötés alkalmával hatalmas botrányt okozott, alaposan berúgott ugyanis, sőt, a nászéjszakára sem ment be ifjú arájához, nem akarta azonban, hogy férfi nélkül maradjon a lányok legfontosabb éjszakáján, ezért az öccsét küldte be maga helyett. Nincs mit csodálkozni rajta, hogy Karolina megorrolt újdonsült férjére, mivel azonban nem akart elhanyagoltságába belesavanyodni, igazán karakán módon a sarkára állt, és szeretőket toborzott magának. Férjét sem kellett félteni, így az angol királyi udvar lassan állandó veszekedések színtere lett, s a házaspár viszonya annyira megromlott, hogy a trónörökös kijelentette: nem fog trónralépni, míg meg nem szabadítják a feleségétől.

Karolinát végül Olaszországba száműzték, ám nemsokára meghalt a király, így a walesi hercegnek trónra kellett lépnie. Karolina nagy bátran hazatért, s mivel az angolok szívből utálták a IV. György néven uralkodni készülő herceget, óriási népünnepéllyel fogadták az elzavart hercegnőt. Karolina népszerűsége komolyan veszélyeztette az új király hatalmát, Györgynek az volt a szerencséje, hogy Karolina nem bírta sokáig elviselni a megaláztatásokat, s nemsokára, az egyik botrány közben agyvérzést kapott, és meghalt.

Emléke azonban fennmaradt, ő volt például az első nő, aki toplessben jelent meg egy genfi fürdőhelyen. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.