Mai évfordulóink – 2021. augusztus 6.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 6., péntek

a Nap kél 5.28, nyugszik 20.11 – a Hold kél 2.41, nyugszik 19.24 órakor

mottó: “Aki mindig azt teszi, amit akar, ritkán teszi azt, amit kell.” Francois Fénelon

– Berta és Bettina napja. A Berta német név, és egy germán istennő, Perchta nevéből alakult ki. A Bettina gyökerét az Erzsébetben kell keresni. Az Elizabeth becézéseként előbb a Betti alakult ki, majd ebből önállósult a Bettina. Ma Gusztáv nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Urunk Színeváltozásának ünnepe. E szép ünnepen az evangélium nagy eseményére emlékezünk, arra, hogy Jézus Krisztus a galileai Tábor-hegyre felvitte magával három apostolát, Pétert, Jakabot és Jánost, és ott megváltozott előttük, megmutatta isteni arcát: a csodás jelenés során hófehéren izzó ruhában beszélgetett Mózessel és Illéssel. A Transfiguratio ünnepét kezdetben csak a keleti egyházban ünnepelték, a római katolikus egyházban III. Calixtus pápa tette hivatalos ünneppé az 1456-os nándor-fehérvári győzelem emlékezetéül.

Ma: – Ma van a Nukleáris Fegyverek Betiltásáért Folyó Harc Világnapja.
– Ma van Bolívia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 370 éve született FRANCOIS FÉNELON francia író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 20 éve hunyt el JORGE AMADO brazil író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 140 éve született ALEXANDER FLEMING Nobel-díjas angol orvos, bakteriológus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 130 éve hunyt el HIVATAL ANIKÓ színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves PÓTH DIÁNA műkorcsolyázónő. Kivételes tehetségnek számított, amikor 14 évesen elindult az első felnőtt országos bajnokságán, rögtön bronzérmet szerzett. Aztán persze feljutott a hazai ranglista csúcsára is, kétszer nyert magyar bajnokságot. Persze bekerült a válogatott keretbe is, első világbajnokságán tizedik lett, ám a folytatás sajnos nem úgy alakult, ahogy szerette volna, a dobogó közelébe legjobban akkor került, amikor negyedik lett az Európa-bajnokságon. Kiváló képességeihez kivételes szépség is társul, úgyhogy belekóstolt a fotómodellkedésbe, és képeivel nem csak a sportbarátokat hódította meg. Mivel édesanyja osztrák-magyar kettős állampolgár, ő is felvette az osztrák állampolgárságot, ki is költözött, de a honvágy hamar hazahúzta. Ma idehaza egy éttermet vezet, és kétgyermekes anyuka.

– 70 éves CATHERINE HICKS amerikai színésznő, a Papa, én nő vagyok!, az Előre a múltba, a Hőség Laguna Beach-en és az Időutazó című Coppola-film szereplője, a Hetedik mennyország című filmsorozat főszereplője.

– 65 éves STEPFANIE KRAMER amerikai színésznő, a Rettegés a vidámparkban című film főszereplője, a Hasfelmetsző Jack című filmben David Hasselhoff partnere. Ma ünnepel még:

– GERI HALLIWELL (1972) angol énekesnő, a Spice Girls egykori üdvöskéje, majd a Look At Me, a Ma Chico Latino, az It’s Raining Men, a Don’t Call Me Baby és a Calling című dal előadója.

– MICHELLE YEOH (1962) maláj származású amerikai színésznő, 1983-ban Miss Malaysia, a Volt egyszer egy zsaru, a részben nálunk forgatott A holnap markában, valamint a négy Oscar-díjat nyert Tigris és Sárkány című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.