Mai évfordulóink – 2021. augusztus 18.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 18., szerda

a Nap kél 5.44, nyugszik 19.51 – a Hold kél 17.28, nyugszik 0.36 órakor

mottó: “Sajátossága az emberi természetnek az, hogy gyűlölje, akit megsértett.” Tacitus

– Ilona napja. Igencsak régi név, gyökerét a görög mondákban kereshetjük, a Heléna névben. Mivel Szép Heléna históriája mindig népszerű volt, a név is szívesen használt lett minden nyelvben, így nálunk is. Ma Flóris és Ilma nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Ilona emléknapja. Római asszony volt, a legendás Nagy Konstantin császár édesanyja. Állítólag apja vendéglős volt, férjhez ment Constantius Chlorushoz, aki azonban a császári trónra jutott, és ekkor már Ilona rangon alulinak számított, ezért eltaszította magától. Ám amikor fia, Nagy Konstantin lett a császár, maga mellé vette anyját, aki együtt járta fiával a kereszténnyé válás rögös útját: egyes források szerint a fia hatására lett keresztény, míg mások, például Szent Ambrus szerint ő térítette meg császári fiát. Abban viszont nincs vita, hogy miután megkeresztelkedett, több templomot építtetett Rómában és Jeruzsálemben.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve született ARNE BORG svéd úszó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 115 éve született MARCEL CARNÉ francia filmrendező. Filmkritikusként került kapcsolatba a filmmel, majd René Clair mellett leste el a filmkészítés fortélyait. Ő maga rövidfilmekkel kezdte a filmezést, első játékfilmjét hetven éve, 1936-ban forgatta. Először a Ködös utak című filmjére figyelt fel a filmvilág, majd a Mire megvirrad című mozija aratott világsikert. Híres filmje a Külvárosi szálloda, A szerelmek városa, Az éjszaka kapui, A kikötő Máriája, a Thérése Raquin, A fiatal farkasok és A csodálatos látogatás is. Művészi tehetségét Oscar-díjjal, emberi nagyságát a francia Becsületrenddel ismerték el. Szép kort ért meg, 1996-ban, kilencven évesen érte a halál.

– 35 éve hunyt el BENJÁMIN LÁSZLÓ költő. 1979-től haláláig az Új Tükör főszerkesztője volt, s legismertebb versei családjáról, főként gyermekeiről írott költeményei, sőt több gyermekeknek írt képeskönyve is megjelent, a leghíresebb közülük a Vidám ábécé. Egyébként volt témája bőven. Huszonegyévesen nősült, és már négy gyereke volt, amikor még szoba-konyhás lakásukban a konyhaasztalon, éjszakánként alkotta műveit. Élete és művészi pályája hullámhegyek és -völgyek szakadatlan sorozata, hol kitüntették, hol betiltották. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves ROBERT REDFORD amerikai színész, a Mezitláb a parkban, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, A nagy balhé, A nagy Gatsby, A Keselyű három napja, A híd túl messze van, a Tisztességtelen ajánlat, Az elnök emberei, A hírek szerelmesei, A suttogó, a részben nálunk forgatott Kémjátszma és a Che Guevara: A motoros naplója című film főszereplője. (Bővebben, idegen nyelvű könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 50 éves PATRIK ANDERSSON svéd labdarúgó, a Borussia Mönchengladbach, a Bayern München és a Barcelona volt védője, az 1994-es világbajnokságon bronzérmet szerzett válogatott tagja.

– 80 éves BAGDY EMŐKE klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichológus, sok népszerű, a laikus nagyközönségnek is érthető könyv szerzője. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 40 éves GERLÓCZY MÁRTON író, újságíró, publicista, egyebek mellett az Igazolt hiányzás, az Altató és A csemegepultos naplója című könyv szerzője. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 90 éves KELETI ÉVA Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, a magyar fotográfia legendás alakja, a színházi fotózás iskolateremtő művésze. Ma ünnepel még:

– FAZEKAS RÓBERT (1975) atléta, a diszkoszvetés Európa-bajnoka és világbajnoki ezüstérmese, akit az athéni olimpián doppingvétség miatt megfosztottak aranyérmétől.

– ROMAN POLANSKI (1933) lengyel származású francia filmrendező, a Macbeth, a Kés a vízben, a Tess, a Kínai negyed, a Vámpírok bálja és A zongorista című film készítője.

– CHRISTIAN SLATER (1969) amerikai színész, a Tiszta románc, a Gyilkos játékok, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme és A rózsa neve című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.